1,5 dl bulgur+3 dl vatten
3 tomater
1 mango
1 röd paprika
1 gul paprika
1 liten rödlök
1 kruka koriander
2 -3 msk olivolja
2 msk pressad citron
salt och svartpeppar
1. Koka bulgurn med en nypa salt eller buljong och låt den kallna.
♥ tomater, urkärnade i småbitar
♥ gurka också i småbitar
♥ rödlök i ännu mindre bitar
♥ persilja i massor
♥ pressad citron, mycket
♥ olivolja
♥ några myntablad eller en nypa torkad
♥ salt, svartpeppar
De här rörorna passar bra till plockmat och gott bröd men också i pitabröd med kött och grönt.
HUMMUS
2 burkar kikärtor
1-2 klyftor vitlök
saften av 1 citron
1 dl olivolja
(3 msk tahini om du har, blir gott ändå)
2 tsk spiskummin
en gnutta chili är gott men inget måste
salt och peppar
Skölj kikärtorna.
Mixa allt till en slät röra och glöm för allt i världen inte att smaka av.
Tippa i mera olja om du vill ha en tunnare röra!
TZATSIKI
1 gurka
2 stora klyftor vitlök
1 liter turkyoghurt
2 tsk persillade eller mynta
salt och peppar
Dela gurkan på längden och kärna ur den med en sked.
Lägg det som en ansiktsmask över ögonen nej nu tramsar jag!
Riv den på grova sidan på rivjärnet , strö på salt och låt den ligga i durkslag ett slag.
Krama ur den hårt, går x-tra fint om man är en gnutta irriterad!
Blanda med resten, krydda och smaka.
Den blir såklart lite godare om den får gojsa till sig i kylen några timmar.
TOMATSÅS
1 burk körsbärstomater/krossade tomater
1 liten lök
1 grön chili
1 stor klyfta vitlök
2 msk olja
1 tsk spiskummin
1 tsk mald koriander
1 tsk chili&cacaokrydda eller någon annan chilikrydda
2 tsk honung
1 tsk salt
Fräs kryddor, lök och vitlök i oljan.
Tippa i tomaterna och låt allt puttra ihop tills du får den tjocklek du vill ha på såsen.
Den är god både varm och kall.
FETADIPP
2 dl turkyoghurt
50 g riven fetaost
salt, svartpeppar
Ja blanda ihop det där så har du en god röra!
Resten bloggar jag om efter maten!
100 g chevré
2,5 dl creme fraiche (34% tycker jag!)
salt och nymalen peppar
Jag kör allt med stavmixern tills det blir slätt.
Ibland brukar det stå i recept att man ska ta bort kanten runt osten men det gör inte jag, gott om man stöter på en ostkant eller två tycker jag!
🙂 Vi gav oss på att göra falafel en gång för evigheters evigheter sedan, och nej – det var inte vår kopp av te. Men, det var nog inte något vidare recept för när vi har ätit det senare så har vi gillat det:) Kanske vi skulle ta och ge dom där bollarna en chans till i köket?
Allt gott,
kramar
Har bara gjort några gånger jag också och första blev det smuligt vill jag minnas. Kommer aldrig bli någon helveggo av mig trots att jag älskar grönt, skar precis älgkött till middagen! Trevlig helg på er