Jag erkänner att jag inte fick några direkta vårkänslor när jag gick ut med komposten nyss men man måste vara positiv och tänka att snart kommer det sol och värme!
Då kan ni väl vara beredda med lite gott småplock och fräscht bubbel, perfekt när man väntar vid grillen.
Vi provsmakade Mia fresh&Crisp Sparkling som är ett torrt vitt mousserande vin (det finns ett Mia Moscato som är sötare som passar till dessert/aperitiff om du inte vill ha torrt bubbel).
Pesto tillsammans med goda små brödbitar eller crostini är alltid lättfixat och gott.
PESTO
5 dl basilikablad
1 klyfta vitlök
2 msk rostade pinjenötter/pumpakärnor, tog lite av varje
1 dl kallpressad rapsolja eller olivolja
1 dl riven parmesan eller någon annan stark ost
en gnutta citron eller några droppar vinäger
salt, vitpeppar
Mixa ihop allt utom osten, rör ned osten och smaka av med kryddor.
RÄKSALSA
250g skalade räkor
1/2 gurka, modell mindre
1 mango
2 avokado
2 salladslökar
1 kruka koriander
Dressing
1/2 dl olivolja
1/2 dl citron eller limesaft
1 msk riven ingefära
1 msk fisksås
1 msk honung
chili färsk eller torkade flakes, smaka dig fram!
1. Blanda dressingen.
2. Skär mango, avokado i kuber och hacka lök och koriander fint.
3. Blanda ihop allt och slå dressingen på, smaka av så det är både salt, surt, sött och starkt.
4. Låt smakerna dra i 10-15 min innan du lägger upp i glas och serverar.
Vill man förbereda så går det att lägga räkorna i dressingen över natten.
Trevligt plock där var och en gör sin lilla macka!
VARMRÖKT LAX PÅ KNÄCKEBRÖD här finns ett gott och enkelt recept om du vill baka eget
Pepparrotscreme
creme fraiche
mycket riven pepprot
salt och peppar
Blanda ihop allt och servera lax på knäcke och hackad rödlök.
Honungsmelon med parmaskinka eller kallrökt skinka
Lättfixat småplock kommer här och som passar fint till soppa också. De går att göra i förväg och bara värma på innan man ska äta dom…. förresten de är goda kalla också.
PESTOSNURROR
1 rulle smördeg
1 burk röd pesto
2-3 dl riven ost
örtkrydda torkad eller färsk
en liten gnutta salt och peppar
1. Rulla ut smördegen och bred på ett tunt lager pesto, inte hela burken alltså.
2. Strö över osten och tryck till den, krydda.
3. Sporra eller skär degen mitt itu vågrätt och sporra sedan 1,5 cm breda remsor.
4. Vrid till dom som snurror, kläm och tryck lite och lägg på en plåt med plåtpapper.
5. Grädda i 225° tills snurrorna fått färg, glömt hur länge men 5-10 minuter cirkus.