Chokladkaka med mandelsmörkräm

choklad mandelkaka

Jag googlade runt på mjuka kakor och hittade den här med choklad, mandelsmörkräm och smält choklad på toppen.

God liksom 😉 men jag fick smälta mera choklad än det stod i receptet. Det var inte så smart att ställa kakan i kylskåpet över natten för chokladen blev stenhård och jag fick skära med en het kniv för att chokladen inte skulle spricka…..ja det tog tid;-)

Det finns ju många olika smaksättningar på smörkrämen här gjorde jag en med kokosfyllning och här är en med punchfyllning från Matklubben och gillar man Aftereight så blir det jättegott med pepparmyntolja i smörkrämen!

 

 

INGREDIENSER:

  • 5 ägg
  • 6 dl strösocker
  • 325g smält smör
  • 6 3/4 dl vetemjöl (tog lite mera för min smet blev lös)
  • 6 msk kakao
  • 4,5 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl kokande vatten

MANDELSMÖRKRÄM:

  • 250g mjukt smör
  • 5 dl florsocker
  • 200g riven mandelmassa
  • 2 ägg
  • 2-3 droppar bittermandelolja

TOPPING:

  • 200g mörk choklad (jag tog 250g)
  • 2 msk neutral olja

 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret.
  3. Vispa ägg och socker fluffigt.
  4. Blanda allt det torra och tillsätt det i äggvispet tillsammans med smöret och det heta vattnet i omgångar till en slät smet.
  5. Häll smeten i en smord/bakpappersklädd långpanna och grädda i 20-22 minuter.
  6. Låt kakan kallna och blanda under tiden ihop smörkrämen och fördela den på kakan.
  7. Ställ kakan kallt en stund och smält sedan chokladen med oljan och bred den på kakan.
  8. Skär i rutor när chokladen stelnat.

En kommentar

  1. Pingback: Chokladkaka med punchkräm – Chili con Karin

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*