Älgburgare med smarrig dresssing!

hamburagre2 hamburagre3

Trots att jag älskar grönsaker så säger jag inte nej till en saftig hamburgare, just den här är malen högrev av älg och den satt som en smäck! Det blir extra gott om det är lite fett i färsen och då blir det heller ingen torr burgare. Kom ihåg att inte översteka godingarna;-)

HAMBURGARE

  • ca150g köttfärs/person
  • salt (1 tsk till 5 hg färs) och nymalen svartpeppar
  • smör och rapsolja till stekning

Gör så här:

  1. Blanda färsen med salt och peppar.
  2. Forma stora bollar, pressa ut dem till till 1 cm platta biffar och stek dem i smör och olja någon minut på varje sida.

 

hamburagre6

 

Det finns goda köpebröd men har du tid och lust så gör egna!

HAMBURGERBRÖD 10-12 stycken

  • 50g jäst
  • 75g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 10-11 dl vetemjöl
  • 1 ägg+sesamfrön

 

Gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke, smält smöret i en kastrull, tippa i mjölken och värm till 37 grader.
  2. Rör ut jästen med mjölkblandningen tills den löst sig.
  3. Tippa i det mesta av mjölet och kör degen i 5-10 minuter i maskin eller med elvisp.
  4. Låt degen jäsa under duk i 30-40 minuter.
  5. Tippa ut degen på mjölat bakbord, knåda inte utan forma degen avlång, dela i bitar och forma till platta runda bröd som du lägger på plåtar, låt jäsa ytterligare 30 minuter.
  6. Sätt ugnen på 225 grader, vispa ägget.
  7. Pensla bröden med ägg, strö på sesamfrön och grädda tills de fått lite färg, ca 10 minuter.

 

 

Det är grymt lätt att röra ihop en egen dressing, du vet vad den innehåller och gott blir det också. Är du på riktigt fixarhumör så vevar du ihop en egen majonnäs men köpemajonnäs funkar fint!

 

HAMBURGERDRESSING

  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 2 msk bostongurka
  • 2 msk ketchup
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk senap
  • 1/2 tsk sriraccha eller sambal
  • nymalen svartpeppar och ev. salt

Gör så här:

  1. Blanda ihop allt och smaka av med kryddor.

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*