Gillar du maräng? Gillar du choklad? Då är det här tårtan för dig och ja man kan göra den i förväg till kalaset! Den blir snyggare om du gör den högre än vad jag gjorde men så läste jag inte receptet så noga heller 😉 Rostade nötter är grymt gott att strö över eller lite smält choklad!
INGREDIENSER
- 4 äggvitor
- 1krm salt
- 2.5 dl socker
- 1tsk vitvinsvinäger
- 2 msk kakao
- 1 msk majsstärkelse
- 50g smält mörk choklad
- 4-5 dl grädde
- 2-3 dl bär, hallon, blåbär eller jordgubbar eller goda frukter
Gör så här:
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Vispa vitorna tillsammans med saltet till ett vitt skum. Smält chokladen i micro eller vattenbad.
- Tippa i sockret lite i taget under vispning till en fast maräng och vispa sist i vinägern.
- Blanda kakao och majsstärkelse, rör ned i marängen.
- Rör försiktigt men ändå snabbt ner den smälta chokladen (rör du för länge kan smeten spricka)
- Smörj ett bakplåtspapper med lite olja, klicka och bred ut smeten ca 20 cm i diameter.
- Grädda i mitten av ugnen och sänk värmen till 125 grader, grädda ca 1,5 timme tills marängen är hård på ytan men fortfarande seg i mitten.
- Toppa med vispad grädde, bär eller frukter, pudra kakao över eller ringla lite chokladsås/smält choklad.