Saftig kyckling med soltorkad tomat och basilika!

 

marinerad kyckling1

I helgen hade vi 100-årskalas när två svägerskor snart trippar in i tantträsket! Buffé blev det, inget flashigt och innovativt men väl enkelt och med en gnutta vårkänsla.

Bubbel och två små “plock” startade vi med men tyvärr inga bra bilder där!

  • Finncrispbit med vispad cremefraiche, rom och rödlök
  • Honungsmelon med parmaskinka på liten pinne

Gravad lax, varmrökt lax med pepparrotssås, skaldjurspaj, potatissallad, sparris med parmesan, grönsallad med tomater och avokado, fetaostkräm med basilika, rödpestoröra, bröd och ostar ja det var nog hela menyn det.

 

Kycklingfilé ca 15 bufféport

  • 2 kg kycklingfilé
  • pasta rossa krydda (SantaMaria-kvarn) eller din favoritkrydda
  • salt, nymalen svartpeppar
  • olja till stekning

Marinad:

  • 2 dl buljong från ugnsformen
  • 3 msk olja (gott med oljan från tomaterna)
  • 3 msk pressad citron
  • 1/2 kruka hackad basilika

Garnering:

  • 1/2 kruka färsk basilika
  • 8-10 hackade soltorkade tomater i olja

 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Krydda fileérna runt,  bryn dem i olja och lägg dem sedan i en ugnsform.
  3. Kör fileérna i ugnen med termometer till 70 grader (sätt term. i den minsta filèn och ta ut dem efter storlek)
  4. Vispa ur formen med vatten så du får 2 dl buljong, sila.
  5. Blanda marinaden.
  6. Skiva kycklingen, häll marinaden över och garnera med soltorkade tomater och basilika.
  7. Fileérna kan också ligga i marinaden i en påse tills det är dags att ätas, skivade elller hela!
  8. Servera kycklingen ljummen eller kall.

SPARRIS

Koka, grilla eller stek sparrisen men den får inte bli sladdrig 😉 Ringla över lite god olja (gärna citronolja) flingsalt och grovriven parmesan! Det var lätt att koka i ugnen i långpannan när jag hade många knippen.

 

potatissallad

Perfekt sallad att göra i förväg, jag blandar ner de andra grönsakerna strax före servering så de är krispiga men det är en smaksak, sparar lite av dressingen också att vända ner allra sist.

Potatissallad ca15 buffé port

  • 2 kg fin potatis
  • 1 knippe rädisor
  • 1 knippe salladslök
  • 1 ask sockerärtor
  • 1 citron, saft och skal
  • 2 msk grovkornig senap
  • 1,5 msk honung
  • 4 msk kallpressad rapsolja eller olivolja
  • salt och grovmalen svartpeppar
  • 1/2 kruka hackad persilja

 

  1. Koka potatisen i rejält med salt med skalet på.
  2. Blanda citron, senap, honung, olja, salt och peppar.
  3. Skala potatisen om skalet är tjockt annars låt det sitta kvar, dela i bitar.
  4. Häll det mesta av dressingen över potatisen.
  5. Klyfta rädisor, strimla salladslök och dela sockerärtorna.
  6. Vänd ner dem innan salladen ska serveras.
  7. Smaka av med mera kryddor, resten av dressingen och citronskal/saft.
  8. Strö över hackad persilja.

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*