Laxsida med ljummen potatissallad och hollandaisesås

Ljummen potatissallad med sparris

 

Ljummen potatissallad med sparris2

Hallå där mina vänner nu är det snart helg igen och här blev vi lurade på våren! Jodå det kom lite snö idag och det var tur att vinterjackan hängde kvar i hallen.

Vi hade kompisar på middag i veckan och jag lagade den här maten, eftersom den fick godkänt så får ni såklart recept 🙂

Jag har länkat till flera olika såser om du inte har lust att slå en egen hollandaise!

 

LJUMMEN POTATISSALLAD 4-6 port

  • 500 g potatis, gärna små delikatesspotatisar
  • 2 paket bacon a´140g
  • 1 knippe sparris
  • 1 knippe rädisor
  • 1 ask körsbärstomater, 250 g
  • 1/2 påse salladsmix med ruccola
  • 1,5 dl riven grovt riven/flisad parmesan
  • 1 dl kryddgrönt av ngt slag t.ex gräslök, dill eller persilja.
  • salt och nymalen svartpeppar

 

Gör så här

  • Skala och koka potatisen, behåll skalet om det är tunt.
  • Skär rädisorna i klyftor, tomaterna i halvor, riv osten grovt.
  • Bryt eller skär bort det nedersta på sparrisen och dela den på 3.
  • Stek baconet i en stekpanna och låt sparrisen steka med tills baconet är krispigt, låt de tjocka bitarna steka med längre än topparna.
  • Dela potatisen i bitar när den kokat klart och svalnat lite.
  • Vänd ner potatisen med bacon och sparris, krydda med salt, nymalen svartpeppar och det kryddgröna.
  • Lägg sallad på ett serveringsfat, fördela “baconfräset”, rädisor, tomater på salladen, blanda lite lätt, toppa med parmesan och servera.

 

SALTBAKAD LAX

  • 1 laxsida  ca 1,2-1,5 kg
  • grovt salt/ flingsalt
  • 1/2 citron
  • fish&seafood krydda från Santa Maria eller din favoritkrydda

 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Lägg ett plåtpapper på en plåt, lägg på salt och fisken ovanpå,skinnsidan uppåt.
  3. Kör fisken mitt i ugnen i ca 20-25 minuter.
  4. Dra bort skinnet, pressa över citron och krydda med ngn fisk eller örtkrydda.

Vill du ha en varm sås som inte är lika fet så passar DEN HÄR SÅSEN

Hos Zeina finns det en kall och mindre fet sås som passar SKOLANS FISKSÅS

HOLLANDAISESÅS

  • 300 g smör
  • 3 äggulor
  • 1 msk citronsaft
  • 2 msk vatten
  • salt och nymalen vitpeppar

 

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull.
  2. Vispa ihop äggulor, vatten och citron i en annan kastrull.
  3. Ta en tredje kastrull (som du kan ställa äggvispkastrullen på) med vatten och låt det koka upp.
  4. Sätt kastrullen med äggulorna över vattenbadet, låt det inte stormkoka, och vispa hela tiden tills gulorna tjocknar lite.
  5. Droppa nu lite i taget av det smälta smöret och vispa som en tok tills såsen tjocknar och det “klara” smöret är slut (man ska inte använda grumset på botten enligt alla recept men jag brukar ta lite av det för det är så salt och gott.
  6. Smaka av om det behövs mera kryddor.
  7. KOM IHÅG ATT DEN HÄR SÅSEN INTE GÅR ATT VÄRMA IGEN och den blir stenhård om du ställer den i kylen. Har du kylt ner den så låt den få tid i rumstemperatur en lång stund 😉

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*