Havtornsglass med chokladsmul och syrlig sås

havtornsglass havtornsglass1 havtornsglass3

Den enklaste glassen att göra om du inte har glassmaskin är den här med bara grädde och kondenserad mjölk. Smaksätt sedan glassen med bär, hackad choklad, godisbitar, nötter, rabarber, lakrits ja det du gillar helt enkelt.

Jag köpte havtorn av en tjej på jobbet och ville göra ett glassexperiment i helgen när det var dags för oss att fixa fest.! Glassen blev rätt söt men då gjorde jag en syrlig sås/saft att ringla över eller lägga som en spegel på tallriken. Krispigt med chokladsmulor men rostade nötter skulle också bli jättegott. Jag gjorde mina favoritchokladsnitt och hackade sedan i bitar när kakorna var gräddade. På toppen en krumelur av smält mörk choklad.

 

INGREDIENSER

  • 1 burk kondenserad mjölk, sötad
  • 5 dl grädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 dl havtorn
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 dl vatten

GÖR SÅ HÄR:

  1. Koka havtorn, socker och vatten i ca 5 minuter och tryck sönder alla bär.
  2. Lägg bären i en fin sil och pressa ur all saft ur bären.
  3. Vispa grädden hårt och rör ned kondenserad mjölk och vaniljsocker.
  4. Vänd ner den silade havtornsaften i glassmeten,lägg i en låda och i frysen i minst 4 timmar.

 

CHOKLADSMUL (egentligen chokladsnitt)

  • 200 g smör eller margarin
  • 2 1/2 dl socker
  • 2 msk vaniljsocker
  • 4 msk kakao
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

 

GÖR SÅ HÄR:

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Blanda ihop allt och gör 3 långa rullar och platta till dom.
  • Grädda i 15-20 minuter och skär i bitar när kakorna kallnat.

 

SYRLIG HAVTORNSÅS

  • 2 dl havtorn
  • 1/2 dl vatten
  • 1-2 msk socker (kanske man kan ta gelésocker om man vill ha en tjockare sås?)
  1. Koka bären med vattnet i 5 minuter och kläm sönder bären när de kokat några minuter.
  2. Sila bären genom en sil och tryck ut all vätska du kan.
  3. Rör ned sockret och smaka av hur syrlig du vill ha såsen, rejält syrlig tycker jag!

 

SMÄLT CHOKLADKRUMELUR

  • 50 g mörk choklad
  • Smält i micron och ringla ut mönster på ett bakplåtspapper och låt det stelna.
  • Toppa efterrätten med krumeluren!

2 Kommentarer

  1. Helene Söderlind

    Tack Karin! Hur många räckte det till ungefär?

    • Det blev mer än jag trodde (gjorde dubbelt så mycket som receptet) men 8-10 portioner räcker receptet till!Hoppas du gillar glassen , kram Karin 🙂

Lämna ett svar till Helene Söderlind Ångra

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*