Porterstek med klyftpotatis och picklade grönsaker

porterstek1

porterstek2

Det var inte igår som jag gjorde Porterstek, faktiskt sist jag gjorde det var 2008 och jag hade nästan nyss börjat blogga. Nu var det dags när vi fick hem ungdomar i helgen och det här var lätt mat som sköter sig nästan själv och även går att förbereda. Vi var ett stort gäng som åkte till kyrkan på lördagen och det var så fint med alla ljus både i kyrkan och på kyrkogården. En mysig helg blev det och nu är det bara två dagars jobb för mig sen åker jag söderut för det är matmässa och bloggträff i Älvsjö på fredag. Dessutom hinner jag träffa tjejerna och svägerskan lite också, superkul!

Gott till köttet är morötter i grova strimlor och gröna bönor (frysta) som du steker snabbt och hett i olja, låt riven vitlök fräsa med på slutet och salt såklart. De kom tyvärr inte med på bild eftersom de tog slut igår, det här var en “dageneftertallrik” :-))

Picklade grönsaker är också en hit till, jag picklade bara rödlök och zucchini i bitar, en klick gele´ till köttet såklart!

INGREDIENSER

  • 1-1,5 kg stek av älg eller nöt
  • 1 stor lök
  • 2-3 klyftor vitlök
  • 1 flaska porter 50 cl
  • 2 dl vatten
  • 1 dl kinesisk soya
  • 1 dl koncentrerad svartvinbärsaft
  • 10 enbär
  • 10 svartpepparkorn
  • 1 tsk torkad timjan
  • 2 köttbuljongtärningar eller fond

PORTERSÅS

  • 6-7 dl buljong från grytan
  • 2-3 dl grädde
  • maizena+vatten

GÖR SÅ HÄR:

  1. Lägg allt utom köttet i en kastrull/gryta och låt det koka upp. (alltså inget från portersåsen ;-))
  2. Lägg i köttet och låt det sjuda inte alls koka häftigt i 1-1,5 timme, vänd köttet efter halva tiden.
  3. Stick i en termometer om du vill annars går du på känsla, mitt blev lätt rosa i mitten men det gillar jag. Välstekt är 75 grader.
  4. Sila sedan buljongen, koka  upp den med grädde och red med maizena och vatten tills du får den konsistens du vill på såsen.
  5. Skär köttet i tunna skivor och servera med potatis i någon form och den supergoda såsen.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*