Blåbärssås till vilt

vildsvin blåbärssås

Den här såsen blev riktigt god och passar till alla typer av vilt kött och faktiskt till nöt också. Det är ju som en vinsås där sötman och färgen kommer från bären. Nu var mina bär rätt så sura så det behövdes lite honung i min sås men smaka dig fram, det ska ju vara syra från vinet men jag vill gärna ha en rund smak också av lite sött. Du som sett Mästerkocken vet ju vilken duktig kock som inte vill ha sötma i vinsåsen 😉 Jag har lagat vildsvin för första gången som vi fått av mågen i Uppsala och det var riktigt gott så nu hoppas vi att han jagar mera! Rostade rotsaker det tröttnar jag aldrig på men de ska vara rejält rostade i rejält med olja. Den här gången hade jag morot, palsternacka, lök och fänkål och det blev så gott!

 

INGREDIENSER

  • 1 liten gul lök eller schalottenlök
  • 2,5 dl rött vin, med eller utan alkohol
  • 2,5 dl vatten+viltfond eller 1 buljongtärning, kraftig buljong!
  • 2 dl blåbär
  • 1 tsk torkad timjan eller rosmarin, färsk kvist funkar också
  • ev.1-2 tsk honung
  • 2-3 msk smör
  • 2 msk olja
  • maizena + vatten

 

Gör så här:

  1. Hacka löken fint och fräs den mjuk i oljan tillsammans med kryddorna.
  2. Tippa i vin och buljong och låt allt koka och reducera till drygt hälften.
  3. Tillsätt blåbären mot slutet och låt dom koka med.
  4. Sila såsen och pressa bären genom en sil.
  5. Koka upp, smaka av med smör och ev. honung.
  6. Red av med maizena+vatten så såsen blir lite simmig.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*