Carnitas till tacomyset

 carnitaskryddorcarnitas

Ja Carnitas är väl Mexikanarnas svar på Pulled Pork om jag uppfattat allt rätt så kalla det vad ni vill för ett mjukt och gott kött blir det hur som helst. Jag gjorde mitt eget recept här som inte blev så tokigt och här kan du ta ut svängarna rejält och ta de kryddor som du gillar. Köttet kräver tid men det sköter sig ju helt själv! Jag åkte bort hela dagen och tog ut det på kvällen, in i ugnen över natten är också perfekt.

Servera köttet med klassiska tacotillbehör som grönsaker och tortillabröd. Har du tid så gör egna röror/salsor/bröd annars finna det ju goda grejer att köpa också. Så njut på mina vänner av mysig plockmat!

Ingredienser

  • 1,5-2 kg högrev, grytbit av älg (fläskkött är orginalet) måste inte vara “finkött” tvärtom
  • 1 lök
  • 5 vitlöksklyftor
  • 1 chili
  • 1 tumme ingefära eller 2 tsk torkad
  • 2 tsk korianderfrö
  • 1 msk spiskumminfrö
  • 2 tsk oregano
  • 2 tsk rökt paprika
  • 1 flaska öl
  • buljong så det täcker köttet
  • 2-3 msk tomatpuré +tabasco eller annan chilisås+1-2 msk socker eller honung
  • 1 msk balsamvinäger
  • salt
  • 3 msk olja

 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Hacka lök, vitlök, chili och ingefära i bitar.
  3. Mortla koriander och spiskummin.
  4. Fräs alla kryddorna på svag värme i olja och låt sedan lök, chili och ingefära svänga med.
  5. Lägg ner köttet och vänd det i kryddblandningen.
  6. Tippa på öl och buljong så det täcker köttet,låt det koka upp, på med lock och ställ i ugnen i 5-9 timmar och kanske längre 😉
  7. När köttet är mjukt och går att dra isär är köttet klart.
  8. Sila buljongen och koka nu ihop den rejält tillsammans med tomatpuré, socker, balsamvinäger och ev. tabasco. Smaka av så du får en lagom hot/söt/syrlig sås!
  9. Dra isär och rensa köttet från ev. senor, och häll såsen över köttet. Är det för mycket sås så servera lite vid sidan om också!

 

HÄR HITTAR DU NÅGRA GODA RÖROR!

RECEPT PÅ TORTILLABRÖD

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*