Tjälknöl, enkelt och supergott

 

tjälknöl

Den allra enklaste kötträtt att laga måste väl ändå vara tjälknöl? Den sköter sig själv och blir ju så fantastiskt mör och smakrik. Jag kör den bara 11 timmar för jag vill ha den riktigt rosa men det är ju en smaksak. I många recept så kokar man lagen och låter den svalna men jag rör bara ihop min tills saltet löst sig. Det känns bra att veta att älgen har gått i skogen där jag plockat svampen!

INGREDIENSER

 • 1,5-2 kg frusen stek av älg eller nöt

Marinad:

 • 1 liter vatten
 • 1 dl salt
 • 2 msk socker
 • 2 klyftor vitlök
 • 1 msk torkade örtkryddor t,ex timjan, oregano, rosmarin

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 75 grader.
 2. Lägg det frusna köttet i en ugnsform och låt den gå mitt i ugnen i 11-12 timmar.
 3. Blanda ihop lagen och rör tills den löst sig.
 4. När köttet är klart så lägg det i lagen i dubbla plastpåsar och låt det ligga minst 5 timmar (jag glömmer bort mitt kött ibland så det får ligga längre men det gör inget)

Gör en gräddig potatisgratäng till köttet eller de här smachade potatisarna!

smacched potatoes2

 • ”Smached potatoes” med vitlökssmör och oregano. Kokta potatisar, gärna med skal på som du trycker/mosar till, lägg en klick vitlökssmör på varje potatis och kör de krispiga i het ugn. Det är gott med ost på toppen också!

HÄR ÄR ETT RECEPT PÅ EN GOD GRATÄNG OCH EN SVAMPSÅS!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*