Paj med lax och spenat

laxpaj1 laxpaj2 laxpaj3

laxpaj4

Här kommer en paj som passar fint till påskbuffén eller som en ensamrätt med en grönsallad!

INGREDIENSER

  • 200 g mjukt smör
  • 4 dl vetemjöl +lite till
  • 2-3 msk kallt vatten
  • 1/2 tsk salt

FYLLNING

  • 300g färsk lax (funkar med kallrökt också)
  • 200g fryst bladspenat
  • 1 liten skivad rödlök
  • 4 ägg
  • 4 dl standardmjölk eller mjölk blandat med grädde
  • 1/2 tsk salt och nymalen svartpeppar
  • riven muskot
  • 1/2 dl hackad dill
  • 1,5 dl lagrad riven ost
  • 25g smör

GÖR SÅ HÄR:

1. Blanda ihop pajdegen för hand eller med maskin och låt den vila kallt 30 min. Sätt ugnen på 175 grader!
2. Tina spenaten och krama ur all vätska och hacka den i småbitar.
3. Stek spenaten och löken försiktigt i smöret någon minuter, krydda med lite salt och riven muskot.
4. Kavla eller tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, nagga degen, tryck fast folie på kanten så pajdegen inte glider ner och förgrädda 10 minuter.
5. Fyll skalet med spenaten och laxen i små bitar, blanda ägg med grädde, dill, salt och peppar och häll blandningen i pajformen.
6. Strö ost på toppen och grädda i ca 30 minuter tills pajen fått färg!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*