Portergryta med potatisstomp

portergryta2

Jag älskar porterstek och såg bilder på nätet på portergryta och tänkte att det borde man väl kommit på själv 😉 Det är ju såsen som är godast så se till att göra mycket av den! Morötter kan man ju ha i men det glömde jag bort.

PORTERGRYTA 4-6 port

  • 6-7 hg grytbitar av nöt eller älg , jag tog rullen av älg
  • 2 gula lökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 8-10 mortlade enbär
  • 8-10 mortlade svartpepparkorn
  • 1/2 dl kinesisk soya
  • 1 liter vatten +2 köttbuljongtärningar eller fond +vatten att späda med
  • 1 flaska porter 0,5 l
  • 1/2 dl konc. svartvinbärssaft eller svartvinbärsgelé
  • 1,5 tsk torkad timjan
  • 1-2 dl grädde
  • maizena+vatten till redning
  • olja/smör till stekning

 

 

Gör så här:

  1. Hacka lök och vitlök.
  2. Bryn köttet i en gryta eller stekpanna, låt lök, vitlök och timjan fräsa med.
  3. Tippa i vatten, buljong, enbär, peppar, soya, porter och svartvinb.saft och låt puttra tills köttet är mört.
  4. Det kan ta allt från 1,5 -5 timmar (det sista om du har segkött ), späd under tiden med vatten så inte grytan kokar torrt.
  5. När köttet är mört och buljongen täcker köttet, tillsätt grädde, redning koka upp och smaka av om det behövs mera kryddor.

 

POTATISSTOMP

  • 1,5 kg mjölig potatis
  • 50-100 g smör
  • 2 dl grädde eller mjölk
  • salt, nymalen svartpeppar och riven muskot

Gör så här:

  1. Koka potatisen mjuk och slå av vattnet.
  2. Lägg i smör, grädde/mjölk och krossa potatisen grovt.
  3. Krydda och smaka av, späd med mera vätska om stompen är för hård.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*