Hel kyckling i ugn, allt på en plåt!

 

 

hel kyckling på plåt2

Hel kyckling med ben blir ju otroligt saftig och god och enkelt när allt körs i ugnen och är klart samtidigt. Ta en stor långpanna så det finns gott om plats och är ni storätare så öka på med rotsaker! Jag tog en för liten panna jag så rotsakerna räckte bara till två. Ingen färdig matbild får ni för de blev så bedrövligt dåliga och skulle inte fresta nån´ :-)

 

INGREDIENSER 4 port

  • 1 hel färsk kyckling
  • 1 liten rotselleri
  • 3 morötter
  • 2 medelstora rödlökar
  • 8-10 delikatesspotatisar
  • 1 citron
  • 2 tsk torkade örtkryddor, mixa gärna timjan, oregano och rosmarin
  • salt, nymalen svartpeppar, gärna någon paprikakrydda
  • något grönt att toppa med t. ex basilika, timjan eller persilja
  • olja till plåten

 

VITLÖKSSÅS

  • 3 dl creme fraiche
  • 1-2 klyftor riven vitlök
  • salt och nymalen svartpeppar

 

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Dela kycklingen längs med ryggbenet så du  kan lägga den platt.
  3. Pensla eller ringla över olja på båda sidor om kycklingen, salta, peppra och krydda rejält och lägg den mitt på en stor långpanna (kolla inte på min bild för den plåten är för liten 😉
  4. Skala och dela rotselleri och morötter i rejäla bitar, klyfta lök, potatisen kan vara hel om de inte är jättestora då halverar du dom. Halvera citronen och låt den gå med också.
  5. Ringla och vänd runt rotsakerna i olja och krydda även detta.
  6. Skjuts in i ugnen i 60-70 min tills kycklingen är klar, pressa citronen över kycklingen och strö över något grönt.
  7. Servera en kall sås till och glöm inte den goda skyn som blir i botten på plåten.

Lämna en Kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*