Krämig skinkfrestelse

Jag gjorde en stor skinkfrestelse när vi var många här hemma i sommar. Oftast gör jag med köttfärs men nu var älgfärsen slut så det blev gott fläsk från Björks i Färila istället. Det ska vara rejält med grädde tycker jag så den blir krämig, det kan aldrig bli för mycket 🙂 Enkelt att göra den mjölkfri eller laktosfri också om man vill det. Bara att byta ut gräddsorten! 

INGREDIENSER 8-10 portioner

  • 2 kg potatis
  • 300g rotselleri
  • 2 gula lökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 500g rökt sidfläsk eller kassler
  • 8 dl grädde
  • 4 dl riven lagrad ost
  • salt och nymalen svartpeppar

GÖR SÅ HÄR

  1.  Skala potatis och rotselleri och lägg i kallt vatten.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Skala löken, skiva den och vitlöken.
  4. Skär fläsket i bitar och stek det så det får färg och låt sedan lök och vitlök steka med så det blir mjukt men inte får färg.
  5. Skär eller strimla potatisen och rotsellerin grovt, jag kör en gammal “månlandare”.
  6. Varva rotsaker, lök och fläsk i en stor ugnsform, salta och peppra rejält, avsluta med potatis.
  7. Tippa grädden i formen, strö på osten och grädda tills gratängen är mjuk och fått färg.
  8. Servera med en krispig grönsallad!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*