Det här lagade jag igår när vi firade finaste sonen som fyllde 28 år♥
Gillar du asiatiska smaker, syra, hetta, sälta och sötma så testa det här receptet!
Koriander är en stor favorit för mig och jag tycker att den ska vara med men det är ju örten man älskar eller hatar 😉
INGREDIENSER
10port
- 1,5-2 kg laxsida
- 2 citroner, saften från dem
- 4 msk riven ingefära
- 1/2 dl honung
- 1-2 tsk sambal
- 1-1,5 msk salt
NUDELSALLAD
- 3 fp nudlar ramen a`100g
- 250g frysta soyabönor
- 2-3 morötter
- 2 st snackpaprikor
- 2 mango
- 1 färsk broccoli
- 1 fp salladslök
- 2 dl jordnötter
DRESSING
- 2 citroner, saften av dem
- 2 msk riven ingefära
- 3 msk fisksås
- 1/2-1 hackad röd chili
- 1 klyfta riven vitlök
- 3 msk rapsolja
- 1 kruka koriander
LIMEYOGHURT
- 7 dl turkisk yoghurt
- 2 lime, skal och saft
- 3-4 msk flytande honung
- 1/2 kruka koriander
- salt och nymalen svartpeppar
GÖR SÅHÄR
LAX:
- Blanda ihop citronsaft, ingefära, honung, sambal och salt och gnid in laxsidan med det.
- Sätt ugnen på 175 °.
- Kör laxen i 25-30 minuter, jag gillar när den har en lätt rå kärna men det är en smaksak.
NUDELSALLAD:
- Koka nudlarna och soyabönorna tillsammans ca 3 minuter, spola dem i kallt vatten och lägg dem på ett stort fat.
- Strimla morötterna med en potatisskalare.
- Dela paprika och mango i bitar
- Dela broccolin i små fina buketter och skiva stammen tunt med mandolin eller kniv.
- Fördela alla grönsakerna på fatet med nudlar och bönor och toppa med fint skuren salladslök.
- Blanda ihop dressingen och slå den över nudelsalladen.
- Låt var och en toppa med jordnötter när det är dags att äta.
LIMEYOUGHURT:
- Rör ihop alla ingredienser och smaka av med kryddor och ev mera syra eller sötma.