Frida vår yngsta dotter fyllde år i helgen och vi firade henne hos vår dotter Lisa och hennes Kim i Uppsala, det var så kul att träffas trots att det fattades 2 “ungar”. Såklart att födelsedagsbarnet fick bestämma meny och hon ville ha “tacoasianstyle” och med stekt tofu då eftersom hon äter växtbaserat. Så fick det bli och gott blev det. Alltså det blir alltid mysigt och gott med mat som plockas ihop och äts med fingrarna eller hur? Ok lite söl och gegg blir det väl men men… 🙂 Har du inte lust att röra ihop egna såser så finns det många goda färdiga att köpa, srirachamajonäs passar jättebra! Jag valde att lägga färsk koriander som ett “grönsaksplock” istället för att blanda det i färs och såser eftersom många inte gillar det men själv älskar jag det och tycker att det är ett måste till den här rätten 😉
INGREDIENSER 4 port
- 4-5 hg fläskfärs, finstrimlat fläskkött eller tofu om du är vegetarian
- 1 gurka
- 2 mango eller 2 fp fryst
- 1 knippe salladslök
- 3 avokado
- 2 morötter
- 1 fp böngroddar
- 1 kruka koriander
- cosmopolitansallad, hjärtsallad eller romansallad
- 2 msk olja till stekning
- 2 klyftor riven vitlök
- 2 msk fisksås
- 2 msk japansk soya
- 1 msk sesamolja
- 1 lime, saft och rivet skal av den
Sås1
- 1 dl sweetchilisås
- 1 lime, saften av den
- 2 msk fisksås
- 2 msk finhackad salladslök
Rör ihop alla ingredienser bara!
Sås 2
- 1 dl japansk soya
- 1 msk sesamolja
- 1/2-1 tsk sambal
- 1 klyfta riven vitlök
- 2 msk finhackad koriander
Rör ihop alla ingredienser bara!
Gör så här:
- Rör ihop såserna först.
- Dela, strimla eller skiva gurka, mango, salladslök, avokado och morötter.
- Skölj böngroddar, sallad och koriander och lägg alla grönsaker i skålar eller fat.
- Stek färsen i olja och låt vitlöken fräsa med på slutet.
- Smaka av färsen med fisksås, soya, sesamolja och lime.
- Låt var och en fylla sina salladsblad med fläskkött, grönsaker, jordnötter och sås!