Jag älskar porterstek och såg bilder på nätet på portergryta och tänkte att det borde man väl kommit på själv 😉 Det är ju såsen som är godast så se till att göra mycket av den! Morötter kan man ju ha i men det glömde jag bort.
PORTERGRYTA 4-6 port
- 6-7 hg grytbitar av nöt eller älg , jag tog rullen av älg
- 2 gula lökar
- 3 klyftor vitlök
- 8-10 mortlade enbär
- 8-10 mortlade svartpepparkorn
- 1/2 dl kinesisk soya
- 1 liter vatten +2 köttbuljongtärningar eller fond +vatten att späda med
- 1 flaska porter 0,5 l
- 1/2 dl konc. svartvinbärssaft eller svartvinbärsgelé
- 1,5 tsk torkad timjan
- 1-2 dl grädde
- maizena+vatten till redning
- olja/smör till stekning
Gör så här:
- Hacka lök och vitlök.
- Bryn köttet i en gryta eller stekpanna, låt lök, vitlök och timjan fräsa med.
- Tippa i vatten, buljong, enbär, peppar, soya, porter och svartvinb.saft och låt puttra tills köttet är mört.
- Det kan ta allt från 1,5 -5 timmar (det sista om du har segkött ), späd under tiden med vatten så inte grytan kokar torrt.
- När köttet är mört och buljongen täcker köttet, tillsätt grädde, redning koka upp och smaka av om det behövs mera kryddor.
POTATISSTOMP
- 1,5 kg mjölig potatis
- 50-100 g smör
- 2 dl grädde eller mjölk
- salt, nymalen svartpeppar och riven muskot
Gör så här:
- Koka potatisen mjuk och slå av vattnet.
- Lägg i smör, grädde/mjölk och krossa potatisen grovt.
- Krydda och smaka av, späd med mera vätska om stompen är för hård.