Regn och rusk ute och det är mina sista semesterdagar så till veckan är det dags att börja jobba. Det hade ju inte gjort något om solen tittat fram liiiite mera under de här veckorna men det har varit en härlig ledighet ändå. Den sista veckan har våra yngsta tjejer och sambo varit hemma och lilla Ebbe som är 6 månader, underbart!
Tomatsoppa är väl ingen sommarmat direkt men jag tycker att det är jättegott. Mina tomater i växthuset är så sena trots att jag satte extra tidiga sorter så det är bara omoget och massor av blommor än, får väl så vid nyår iår kanske 😉
Jag har en burk i frysen där jag samlar på mig tomater som blivit lite mjuka och när den är full blir det tomatsås eller soppa, perfekt tycker jag!
INGREDIENSER 3-4 port
- 1 fp passerade tomater, knappt 400 g
- 250 g små körsbärstomater eller 1 fp till av de passerade tomaterna
- 2,5 dl okokt pasta, gärna någon liten modell
- 1 gul lök
- 1-2 klyftor vitlök
- 5 dl vatten + 1 grönsak eller höns buljongtärning/ fond
- 1 dl grädde
- 1/2 msk socker
- 1/2-1 msk balsamvinäger
- salt och nymalen svartpeppar
- några stänk tabasco
- torkad eller färsk örtkrydda om du gillar det
- olja till stekning
GÖR SÅ HÄR:
- Hacka lök och vitlök fint och dela de färska tomaterna i bitar.
- Fräs löken mjuk i oljan och låt de färska tomaterna svänga med lite.
- Tippa i de passerade tomaterna och buljongen och låt allt puttra ihop några minuter.
- Kör soppan slät (om du har använt färska tomater) med en stavmixer.
- Smaka av med socker, vinäger och kryddor.
- Tippa i pastan och låt den koka mjuk.
- Rör i grädde och ev. lite vatten om soppan är tjock.
- Servera med ett gott bröd eller quesadillas!