Jag gjorde en stor skinkfrestelse när vi var många här hemma i sommar. Oftast gör jag med köttfärs men nu var älgfärsen slut så det blev gott fläsk från Björks i Färila istället. Det ska vara rejält med grädde tycker jag så den blir krämig, det kan aldrig bli för mycket 🙂 Enkelt att göra den mjölkfri eller laktosfri också om man vill det. Bara att byta ut gräddsorten!
INGREDIENSER 8-10 portioner
- 2 kg potatis
- 300g rotselleri
- 2 gula lökar
- 3 klyftor vitlök
- 500g rökt sidfläsk eller kassler
- 8 dl grädde
- 4 dl riven lagrad ost
- salt och nymalen svartpeppar
GÖR SÅ HÄR
- Skala potatis och rotselleri och lägg i kallt vatten.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skala löken, skiva den och vitlöken.
- Skär fläsket i bitar och stek det så det får färg och låt sedan lök och vitlök steka med så det blir mjukt men inte får färg.
- Skär eller strimla potatisen och rotsellerin grovt, jag kör en gammal “månlandare”.
- Varva rotsaker, lök och fläsk i en stor ugnsform, salta och peppra rejält, avsluta med potatis.
- Tippa grädden i formen, strö på osten och grädda tills gratängen är mjuk och fått färg.
- Servera med en krispig grönsallad!