Ostpaj med salami, salladstopping och örtolja

ostpaj4

Har du ostbitar som legat för länge i kylen som jag hade idag då är det perfekt att göra en ostpaj. Inte det allra nyttigaste kanske men det är tråkigt att alltid tänka hälsosamt, hmmmm… skriver hon som är en sockerråtta just nu och inte tränat på en evighet 😉 Toppa pajen med grejer som du gillar, sallad eller skott, grönsaker, chark, lax, rom, räkor ja listan kan göras lång. Jag gjorde en enkel örtolja som man kan ringla över precis innan man ska äta pajen eller låta var och en ringla över sin egen bit.

PAJDEG

  • 150 g rumsvarmt smör
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2 msk kallt vatten
  • 1/2 tsk salt

FYLLNING

  • 3 ägg
  • 3 dl grädde/mjölk , blanda som du vill, jag tog 2 dl grädde+1 dl mjölk
  • 1/2 tsk salt + nymalen svartpeppar
  • 4-5 dl riven ost med smak

 

ostpaj1

 ostpaj3

TOPPING

  • salami i skivor eller bitar, lufttorkad skinka är också gott
  • 2 nävar ruccola
  • 6-8 soltorkade tomater eller 10-12 körsbärstomater
  • 1 liten rödlök i tunna skivor
  • 1 dl parmesan, grovt flisad eller mozzarella/feta i småbitar, brie m.m  ja ta den ost du gillar!
  • 1 dl oliver eller delikatesskapris om du gillar det

ostpaj2

ÖRTOLJA

  • 1/2 dl olivolja
  • 1/2 dl rapsolja
  • 3 msk pressad citron
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 1 msk basilikacreme på tub eller 1/2 kruka basilikablad
  • salt och nymalen svartpeppar

 

GÖR SÅ HÄR:

  1. Rör ihop pajdegen med elvispen eller för hand och knåda den till en slät ”bulle” och lägg den kallt medan du preppar resten till pajen.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Vispa ihop ”gräddmjölk”, ägg, salt och peppar i en bunke och riv osten grovt.
  4. Lägg bakplåtspapper i botten på en pajform.
  5. Kavla degen till en rundel eller tryck ut degen direkt i pajformen.
  6. Tryck fast den ordentligt längs kanten, nagga botten och förgrädda pajskalet i 10-12 minuter.
  7. Lägg osten i botten på pajformen och häll äggstanningen över.
  8. Grädda i ca 30 minuter tills pajen fått lite färg och låt den svalna lite.
  9. Dela grönsakerna och salamin till toppingen.
  10. Rör eller mixa ihop örtoljan med en stavmixer ( har du färska basilikablad så mixa).
  11. Toppa pajen med ruccola, tomater, salami och parmesan.
  12. Ät pajen ljummen eller rumstempererad, ringla över örtoljan eller servera den bredvid.

Lämna en Kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*