Surdegsciabatta, ja nästan….

Det här brödet bakade jag igår när det var födelsedagsmiddag hos svärföräldrarna. Receptet hittade jag i Kommunalarbetaren och jag borde väl läsa mer än recepten i den tidningen men där har jag tyvärr 0 intresse. Det blev ett väldans grattande igår av alla som har fyllt år och ska fylla,  en massa god mat och mycket skratt förstås. Min lilla familj kom hem tidigare än beräknat så allt var bara toppen, precis vad jag behövde!

Ja det här är ju inget riktigt surbröd men det närmsta jag kan komma just nu. Jag har lite problem med saker som ska "växa" i mitt kök så jag måste vänja mig……Kommer ni ihåg Herman? Den surklicken klarade inte jag av att baka av utan han åkte i soporna!

Surare än degen blev jag  för bröden satt som berg på plåten så till slut var det bara kniven som gällde. Precis här tänkte jag attdet finns rätt goda bröd att köpa också!
Det måste varit smörpapper istället för plåtpapper?! Eller också fel på bagaren!?

"SURDEGSCIABATTA" 18 bröd

DAG1
6 dl kallt vatten
1/2 paket jäst
5 dl grovt rågmjöl
5 dl vetemjöl

Lös upp jästen i vattnet, tippa i mjölet och rör om till en slät deg.
Täck bunken med plast och låt den stå i rumstemperatur ett dygn ungefär.

DAG2
4,5 dl ljummet vatten
1,5 paket jäst
1,5 msk salt
1 msk honung
3 msk olivolja
12-13 dl vetemjöl special fullkorn
pumpakärnor och solrosfrön

Lös jästen i vattnet, tippa i salt, honung, olja och rör om.
Nu rör du ner fördegen från dag 1 och mjölet och arbeta ihop degen tills den släpper från kanterna.
Här fick jag ta flera dl till av mjölet !
Låt degen jäsa i 1-2 timmar.
Dela degen i 2 rullar och skär i 18 bitar (jag gjorde23 st)
Strö över fröna och låt bröden jäsa 1 timme till.
Grädda i 225° i 10-12 minuter.

Jag hade inget grovt rågmjöl utan tog bara vetemjöl med fullkorn och vanligt vetemjöl. Degen blev lös så  jag fick tippa i mera mjöl före utbakningen.

3 Kommentarer

  1. Dom ser ju supersmarriga ut trots att dom inte ville släppa, tror som du att det nog var smörpapper och inte bakplåtspapper.

    Har gjort ett försök med surdeg med och min var inte heller intresserad av att vilja leva och bubbla sådär härligt som alla pratar om. Trist men får väl prova igen nån gång.

    Ha en bra söndag!

  2. Herman har jag precis haft i min ägo för några veckor sedan..

    Riktigt kul grej, vill dock inte veta hur gammal den egentligen är..

  3. Jessica dom var goda fast inte så snygga, har inte tålamod ibland utan gasar bara på. Jag ska testa någon gång med riktig surdeg men inte än…..

    Ha det fint du också!

    Therese: Jasså, det var längesen jag hörde talas om den men den lever alltså!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*