Falafel med pitabröd, baba ganoush och sallad

Gissa om det small i köket idag? Ha ha Frida och jag lättade 1 dm eller 2, det var den här lilla handgranaten som detonerade i ugnen!

Jag är mest förvånad att det kunde komma så mycket ljud från en så liten aubergine, nästa gång delar jag på mitten!
När jag slutade jobbet idag så åkte Frida och jag till Ånge och handlade. Eftersom vi gjorde det så bra så köpte vi wienerbröd med “meget chokolade” på och bjöd in oss hos Petter och Peter på fika och full av energi åkte vi sen hem och lagade middag.

Det här falafelreceptet hittade jag i boken World Food Café och det gick lättare och fortare än att steka köttbullar!

Ser nästan ut som negerbollar det här!

FALAFEL
1 burk kikärtor 240g
2 skivor torrt bröd
1 stor gul lök
2 klyftor vitlök
1,5 msk mald spiskummin
1/2 chili eller chiliflakes
1,5 msk vetemjöl
1 tsk salt
1 knippe bladpersilja eller koriander

Till fritering:
sesamfrön och olja såklart

Lägg allt utom kikärtorna i en matberedare och kör det slätt.
Tippa i kikärtorna och mixa med dom också.
(Här står det i receptet att man kan tillsätta vatten om smeten är alltför torr eller mera bröd om den är för lös)
Rulla bollar och vänd runt dom i sesamfröna.
Fritera i het olja tills bollarna är bruna och krispiga.
Lägg upp dom att rinna av på hushållspapper.

Baba ganoush, en liten en
1 liten aubergine
1 klyfta vitlök
1 msk tahini (min var slut, tog lite sesamfrön istället)
1/2 msk olivolja
saft och skal av 1/2 citron
hackad bladpersilja (jag tog koriander)
paprikapulver (jag tog harissakrydda)

Grilla auberginen tills skalet börjar bubbla, OBS dela den eller ta på hörselkåpor!
Jag hade ingen grill igång utan tog ugnen på högsta heat.
Gröp ur det mjuka köttet och mixa allt med stavmixer.

Fridas vitlöksås
1,5 dl turkyoghurt
1,5 dl creme fraiche
1 stor klyfta vitlök
persillade, salt och peppar

Dagens godaste sås blev det på slutet då jag blandade en dutt vitlökssås med “babbaröran”, så får det bli nästa gång!
Dagens ogodaste (låter kanske bättre än äckligaste) var de köpta pitabröden! Ska baka och lägga i frysen framöver.
Ha en skön kväll mina vänner , nu ska jag gå och plocka in och bädda om mina växter DET SKULLE BLI FROST I NATT!

7 Kommentarer

 1. Ha ha sitter här och små skrattar när jag läser " ta på hörselkåpor" kan tro att man hoppade till när det exploderade i ugnen..
  Ha ha så det kan gå..
  Wienerbröd är ju så dejligt..
  Vi hörs

 2. Hej! Hur mås det? Jag har det bara fint men det SNURRAR bra i skallen kan jag säga :)Jag saknar Östavalls skola…kollegor, elever, lokalerna – allt det där som jag känner att jag hade kontroll på nu efter nästan 10 år. Men det blir kanske bra det här när vi kommer igång…
  Tänkte bara berätta att Pära och jag var på libanesisk restaurang i Sundsvall för nån helg sen. Cave. Har du varit dit? Där serverades Bab ganousch och en massa andra läckerheter. Att rekommendera!!!
  Stor kram
  Anna

 3. Shit vad läskigt att auberginen exploderade! Hur gick det med ugnen? Falafel har jag aldrig ätit, men skulle gärna prova! Har fått för mig att det är lite "mjöligt"… stämmer det? Kram till dig!!

 4. Marianne "storätarn"

  Hej, tänk att t o m Du kan ha lite missöden i köket. Jag tröstar mig med eventuell frost däruppe eftersom vi lär få 30 grader idag och 30 plus imorgon. Här är full fart med schemaläggningen och röja upp här hemma efter semestern dvs hitta trädgården som är alldeles övervuxen. Åt lite björnbär på baksidan och de var supergoda men det betyder ju bara att vi inte riktigt hållt efter trädgården.

 5. Marianne "storätarn"

  Hej, tänk att t o m Du kan ha lite missöden i köket. Jag tröstar mig med eventuell frost däruppe eftersom vi lär få 30 grader idag och 30 plus imorgon. Här är full fart med schemaläggningen och röja upp här hemma efter semestern dvs hitta trädgården som är alldeles övervuxen. Åt lite björnbär på baksidan och de var supergoda men det betyder ju bara att vi inte riktigt hållt efter trädgården.

 6. Har faktiskt aldrig provat "Baba Ganush" man kanske ska ta och göra det.

 7. Vilket superkäk!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*