Hel kyckling med en massa örter och citron

Skön söndag har jag haft idag bortsett från morgonens städning då som jag inte kunde skjuta upp längre. Pratade lite med Anna på skype och hon planerar som bara den tills vi ska åka till henne på kiwiön. Efter det  kom Katri på te och vi satt ute i solen och slappade i flera timmar. Men som om inte det här skulle vara trevligt nog så kom Lisa hem på blixtvisit tillsammans med pojkvännen Adam (som jag hela tiden kallade Anton???, alltså jag känner knappt någon Anton !) Jag var ju inte direkt förberedd med mat och så men fick till en varsin svampmacka att börja med, kyckling, ris, grönsaker, vitlöksbröd och till efterrätt rörde jag ihop en hallonkaka.
Såna här glada överraskningar gillar jag!

CHAMPINJONMACKA
250 g färska champinjoner
2,5 dl grädde
2 msk smör
1/2 svampbuljongtärning
några droppar soya
4 rostade skivor bröd
vitpeppar
klippt persilja

Skiva svampen och stek den i smöret.
Slå på grädde, soya, smula i buljongen och låt allt koka ihop till lagom tjocklek.
Lägg upp på det rostade brödet och strö persilja över.

Här får ni fantisera hur kycklingen såg ut, för jag raderade bilden och det enda som finns kvar just nu är avgnagda ben!

MIN GLADA SÖNDAGSKYCKLING
1 hel färsk kyckling
kryddsmör:
1 dl hackad rosmarin, salvia och timjan, torkade går fint men ta då hälften.
saft och skal av 1 citron
50 g smör
1 tsk salt

Blanda ihop kryddsmöret och smeta in kycklingen runtom och inuti med det. Jag gjorde små fickor i köttet här och där och stoppade in smör där och under skinnet . Knöla in citronen i bitar också, inuti alltså (oj vad det var svårt att skriva normalt nu då)
Stoppa in kucklan i ugnen på 175-200°i ca 1 timme.
Späd med vatten i botten på formen så du får en god buljong till såsen.

Ljuvlig sås
2 dl buljong från kycklingen
2 dl creme fraiche 34%
1 msk hackade örter

Kokade ihop det här bara och jag behövde inte krydda ett dugg!

Grönsaker i ugnen
2 paprikor
1 knippe salladslök
1 rödlök
2 rödbetor
1/2 zucchini
olivolja
honung
1 tsk hotchilimix
flingsalt

Dela grönsakerna i bitar och klyftor.
Ringla på olja, honung och kryddor.
Kör dom i ugnen i ca15-20 minuter 225°

I går kväll var vi på 40-årskalas i Fränsta och det var kul och gott som bara den. Kajsa som fyllde år har jobbat med mat i många många år och det märktes på kvällens meny för det var helt fantastiskt gott! För mig är det en gåta att hon bytt bort det jobbet och utbildat sig till lärare (en väldigt duktig sådan!) men eftersom jag aldrig jobbat i ett kök så vet jag antagligen inte vad jag pratar om och fattar väl inte hur slitigt det är helt enkelt!

♥Sill och strömmingsbuffé och hårt bröd till förrätt
♥Kycklingfilé gremolata, rostbiff med rosèpeppar, risotto, rödbets/fetasallad, quinoa, parmesansky, bröd, ost, oliver m.m
♥Lingonparfait med lingoncouli och havreflarn

Kom jag ihåg rätt Kajsa eller har jag missat något? Tomatsillen med kapris vill jag ha receptet på!

Bilderna från kvällen blev det inte mycket av och jag vet inte om det går att skylla allt på ljuset !!??
Dans blev det till Perma band så vi fick skaka av oss lite av maten.
Tack för en trevlig kväll Kajsa!

4 Kommentarer

 1. Alltid skoj med glada överraskningar.

  Hel kyckling lagar jag väldigt sällan här hemma, varför vet jag egentligen inte för det blir ju egentligen godare.
  Kanske skulle prova din, den låter riktigt god.

  Ha en bra dag!

 2. Har precis en kyckling hemma som jag funderar vad jag ska göra med..
  Brukar lägga dom i lergrytan, saftig och goda blir dom då..
  Ha en bra dag

 3. Det var ett tag sedan vi hade hel kyckling på matbordet. Det måste vi ha snart för det är ju sååå gott.

  Nadja

 4. Åh, champ-mackan såg fantastiskt god ut!

  http://helenaljunggren.com/

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*