Lax i ugn med röd pesto

I går kväll var det kulturnatt i Ånge, en kväll när kommunens alla musiker får visa vad dom kan. Mååånga duktiga finns det ska ni veta, tyvärr hann jag inte med att lyssna på allt jag ville men en kul kväll var det! I dag säger kroppen att jag ska ta det lugnt och det har jag gjort, bara bakat bullar och lagat mat men tråksaker som fönsterputsning och städning det får vara.
Fina blommor har jag fått i förskott av mina fina barn!

Jag funderade hit och dit vad jag skulle göra med laxen (eftersom saltbakad är överlägset godast) men när jag hade en burk öppnad pesto och en klick creme fraiche som måste “lagas” snarast så fick det bli ett täcke på fisken idag. Det kanske blev aningens för mycket sås men bättre för mycket än för lite! Är du på hälsohumör så byt ut lite av grädden mot fiskbuljong.
Frida kände pestolukten direkt när hon kom hem och in i köket i eftermiddag, hennes favorit som piffar upp den tråkigaste pasta eller sås!

LAX I UGN MED RÖD PESTO
4 portionsbitar lax, 500 g
3 dl grädde
1 dl creme fraiche
0,5 dl röd pesto på burk
0,5 dl hackat grönt, basilika och ruccola tog jag
2 dl riven stark ost
salt och peppar

Salta och peppra fisken och lägg bitarna i en ugnsform.
Blanda ihop creme fraiche, grädde, pesto och något hackat grönt.
Slå såsen över fisken, strö på riven ost.

Gratinera i ugn 175 grader i 15-20 minuter, sätt sedan ugnen på grill några minuter så osten smälter och får färg.

Jag kokade sparrisbroccoli som jag inte köpt tidigare och ringlade över balsamicosirap. Det finns ju att köpa på flaska som ni vet men jag testade att koka ihop lika delar balsamvinäger, sirap och en gnutta maizena tills det tjocknade.
Recept någon?

4 Kommentarer

  1. Ett annat tips inför framtiden är antingen att ha peston och cream fraichen i en potatis el. pastalsallad alt som ett täcke på laxen om man vill göra den på saltbädd =)

  2. Heeej Karin. Ett annat sätt är att reducera vinägern, bara koka ner den kanske med en aning socker.Men det kan gå fort på slutet så var på din vakt.

  3. REBECCA: Tackar för tips, nu kan jag både saltbaka firren och få med peston på toppen!

    ????:Undra om det var Kajsa? Tack hur som helst för tipset!

  4. Du är säker du Karin!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*