Farmors fullkornsbröd och gurkyra!

Första gurkan! Jag är så himla stolt över den för det är mitt livs första och nu bryr jag mig inte om att gurka är lättodlat och att det finns dom som får så mycket gurka att dom kastar det på folk, nej jag är sååå glad och god var den också! Det kommer flera så jag kommer att bli gurklycklig igen! Här har gurkan sällskap av lite annat grönt och skönt och några små gurkörtsblommor på toppen. Sockerärtorna är mina men majsen är så köpt den kan bli, jag provade att odla det ifjol men tänk att den trivdes inte i takdropp och inte bakom en stor physalisbuske helller, knepigt….
Nu väntar jag att alla små gröna tomater ska ändra färg till rött och gult.

Tyvärr har jag tappar bort bilden på det här brödet som jag fick av svärmor för ett tag sedan men jag lovar att det är gott. Hon hälsar att det går fint att använda en påse “4 krosskorn” om du inte vill köpa alla olika krosssorterna.

FARMORS FULLKORNSBRÖD
50 g jäst
11 dl ljummet vatten
1 msk salt
2,5 dl krossad råg
2,5 dl krossat vete
2,5 dl vetekli
2,5 dl linfrön
125 g russin
ca 17 dl vetemjöl

1. Lös jästen som vanligt i vattnet.

2. Blanda i allt det övriga till en slät och ganska lös deg.

3. Häll degen i 3 smorda avlånga formar och låt dom jäsa i ca 1 timme.

4. Grädda längst ner i ugnen i 175 ° i ca 1 timme.

 

Ha en toppenkväll för det ska jag ha med några vänner hos Katri!

 

4 Kommentarer

 1. SV. Ja det tårtan går inte av för hackor, det kan vi lova, även om man är som Anki och inte är speciellt tårttokig.
  Grattis till gurkan, förstår att du blir gurklycklig! Gurkört är en så fin blomma, härlig att lägga i salladen som du gjort.

 2. Härligt med egen gurka! Bara jag får ett ordentligt ska jag också ha egna gurkor. Nu har jag en snäll svärmor som förser mig med några varje år, men det skulle vara kul att ha egna.
  Tur jag läste din blogg, har alldeles glömt att gå ner till landet och plocka in sockerärtor, det blir hur mycket som helst av dom.
  Ha det gott!

 3. Vilken kul gurka!:-)

 4. Glömde visst skriva klart min mening där i början! =)
  Det ska vara ett ordentligt växthus…

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*