Marängtårta med chokladkräm och rödvinbär

Nu har jag gjort höst i mitt lilla växthus och satt tallris utanför fönstren. Ljungen får jag gräva ner när jag kommer hem från Mallorcaresan för den är inte köpt än. Middagen idag blev svår att blogga om för det var resterna från köttfärspaprikorna i förrgår som hackades och blev en soppa tillsammans med potatis, morötter, krossade tomater, buljong och tomatpuré. Mannen som fick önska middag ville ha soppa och det passade ju perfekt. Jag lämnar kylen rätt tom så han får handla den mat han vill i veckan, jag har mina aningar…….

Vi åt tårta mitt i veckan bara för att marängbotten var kvar sedan Fridas 20-årskalas och för att Katri kom på te och hon älskar rödvinbär! Tårtan bjöd Ruth Winzell på första gången och den är en klar favorit. Krämen finns i två varianter på bloggen en med kakao och en med mörk choklad.

Nu blir det blogg och datapaus för mig i över en vecka och det blir nog hälsosamt, men det kan ju finnas nätverk på hotellet till “ajfånen”……….

MARÄNGTÅRTA MED CHOKLADKRÄM

Marängbotten:
3 äggvitor
2 dl socker
3-4 dl vårgårda ris

Chokladkräm:
3 äggulor
3/4 dl strösocker
3/4 dl grädde
50 g smör
100 g mörk choklad

3 dl grädde
3 dl bär

Tårtbottnen:
1. Sätt ugnen på 150 grader och klä en långpanna, ca 30×40 cm, med bakpapper (inte fel att olja papperet en gnutta)

2. Vispa äggvitorna till hårt skum och tillsätt sockret, lite i taget under fortsatt vispning.

3. Vänd sedan ner riset och bred ut smeten i långpappan.

4. Grädda 50-60 minuter.

Chokladkrämen:

1. Mät upp äggulor, socker och vispgrädde i en kastrull och sjud upp under omrörning
tills den tjocknar.

2. Ta kastrullen från värmen och tillsätt smöret i småbitar och sedan den grovt hackade chokladen.

3. Rör om tills krämen är slät och låt sedan krämen kallna.

4. Dela marängbottnen till 2 lika stora bottnar.

5. Vispa grädden och bred den ovanpå den ena bottnen och ringla chokladkrämen på grädden.

6. Lägg på bären och den andra bottnen och ringla smält choklad över tårtan.

10 Kommentarer

  1. Vad härligt det är när man kan göra om resterna till något helt nytt..
    Tårtan såg alldelens för god ut och det är verkligen för tidigt på morgonen för att frestas (inte ätit frukost än).
    Ha en riktigt härlig resa och njut av värmen.
    Kram på dig

  2. Tack så otroligt mycket! Du har ingen aning om hur mycket det betyder för mig! Nu är det bara att hålla tummarna!:D

  3. Säger bara, mums vilken tårta, med rödvinbär och allt!! Ha så mysigt på Mallorca!

  4. Låter som ett kanonrecept som jag måste bara testa Karin! Kolla in min nya blogg och se om du hittar något som faller dig i smaken. Hade så bra på Mallorca!

  5. Så god den ser ut! Krispig maräng, cjoklad, grädde och bär – det där kan ju bara inte bli fel:) Hoppas du har en skön semester!

  6. Denna tårtan låter så himla god!! 🙂

  7. Det där är mitt absoluta favorittårtrecept! Var min bästa vän som introducerade den för mig för många år sen nu, och ända sen dess har det varit lite tradition att hon gör en sån tårta till mig varje gång jag fyller år 🙂

  8. THERESE:Ja tårta är svårätet på morgonen men inga problem på kvällen(tyvär)!

    TARA:Japp jag håller mina för dig!

    KATRI:Ja bären var ju ditlagda speciellt för dig min vän!

    JOCKE:Testa på du och nu ska jag kolla in till dig!

    SUSIE I KÖKET:Testa den vettja! Ja nu är jag hemma efter en riktigt härlig semester!

    MATBLOGGEN:Jaaaa den är kalas!

    MALIN:Vad härligt att du får tårta på födelsedagen!Jag gillar också den här och den är dessutom så enkel att göra.

  9. Jag blev bjuden på en sådan tårta, eller liknande, för bara någon vecka sedan. Det var jättegod och inte alls så där söt som man kunde tänka sig.

  10. Mmm det där lät smaskigt. Och äntligen nåt att använda de röda vinbären till!

Lämna ett svar till Karin Ångra

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*