Västerbottentårta med matjessill

Jag har funderat på sillrecept här till en silltävling och till slut blev det såhär, inte så extremt påhittigt kanske, röran är ju klassisk. Jag har googlat runt och letat men inte sett det här receptet någonstans. Tårtan med kavringbotten har jag gjort och den är inte så dum den heller. Svärmor bjöd på pepparstek till middag igår, yummie och då provade vi den här tårtan före. Tanken var att jag skulle göra tre lager, potatisbotten, sillhack och cremefraichetopping men det blev hjärnsläpp någonstans på vägen…..
 
VÄSTERBOTTENTÅRTA MED MATJESSILL
500g kokt potatis
3 dl västerbottenost/annan stark ost
2 ägg
1/2 tsk salt
vitpeppar

1. Koka potatisen i saltat vatten.

2. Riv potatisen och rör ihop den med riven ost, ägg och kryddor.

3. Kläm ut röran i en springform typ 26 cm, välsmord eller bakplåtspapper.

4. Grädda i 175° i 25 minuter och låt den sedan kallna.
 
FYLLNING:
2 burkar matjessill a`125 g
3 kokta ägg
1 liten rödlök
1 dm purjolök
1/2 dl hackad dill
1 dl creme fraiche 34%
lite salt och nymalen vitpeppar
dillvippor till garnering

1. Hacka allt fint och blanda med creme fraiche, salt och peppar.

2. Lägg röran på “tårtbottnen” och garnera med dillvippor!

Nu ska vi åka till sonen och hälsa på och kolla på film som vi pratat om länge.
Ha en skön söndag!

5 Kommentarer

  1. Den där kommer jag absolut att testa!

  2. Detta lät riktigt smarrigt!
    Har du något tips för hur man slipper få crÈme fraichen så rinnig? Jag vispar den ibland, men det blir ändå inte som jag vill ha det. Är det kanske bara att vara jätteförsiktigt när man rör ihop?

  3. Mums vad gott det ser ut! Nu blev jag sugen på sill 😛

  4. Oj, oj, oj…det där lätt riktigt gott! Det receptet måste jag bara "tjuva".
    Kan tänka mig den som förrätt eller som en lunchrätt en härlig sommardag!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*