Vårrullar med dippsås

En slödag och en trött kropp som inte ens orkar med en promenad! Hoppas att latmasken ger sig av snart för ikväll är det kör och det vill jag inte missa. Jag blev inspirerad att göra vårrullar när det lagades på “Halv Åtta” och dessutom hade jag vårrulledeg som legat i frysen ett tag. Det blev ingen kulinarisk fyllning utan det som fanns hemma och det var vitkål, morötter från svärmors odlingar, lök och älgfärs!

VÅRRULLAR ca 20 st större
2 hg älgfärs, yes jag vet att det brukar vara fläskfärs:)
2 hg vitkål
2 morötter
1 lök
2 klyftor hackad vitlök
2 msk grovriven ingefära
3 msk fishsauce
2 msk soya
2-3 msk olja till stekning
salt och peppar

Vårrulledeg, wontonpastry,  finns att köpa fryst i asiatiska butiker och den är lättsam att jobba med. (Filodeg och jag kommer inte helt överens än men vi jobbar på det!)

1. Strimla morot, vitkål och lök fint.

2. Fräs grönsakerna halvmjuka och smula sedan i köttfärsen och låt den steka med.

3. Krydda med salt och peppar och tippa i vitlök, ingefära, soya och låt allt puttra ihop.

4. Dra grytan åt sidan och låt det svalna lite.

5. Tina vårrulledegen och ha en fuktig handduk över den hela tiden så den inte torkar.

6. Ta lös ett ark i taget och lägg fyllning på ena kortsidan, rulla lite, vik in långsidorna och rulla ihop.

7. Limma ihop skarven med äggvita eller maizena med vatten.

8. Fritera rullarna i olja, jag tar en vanlig teflonkastrull och en hålslev eftersom jag inte har någon fritös och det går alldeles utmärkt! Nu är ju den här fyllningen inte rå så det räcker med att få rullarna varma, bruna och krispiga.

DIPPSÅS det måste man ha! Det går att blanda lite som man vill men kom ihåg att det ska vara både starkt, sött, surt och salt. Jag härmade tjejen på tv med att blanda i finhackad gurka och då blev det krispigt, paprika skulle också funka. Har du bråttom så blir det gott med bara Sweetchilisås blandat med Japansk soya!

1/2 dl hett vatten
3 msk socker
1 tsk sambal
1 klyfta riven vitlök
2 msk fishsauce
3 msk citron eller limesaft
2 msk japansk soya
3 msk finhackad gurka
1/2 dlhackad koriander

♥ Rör ut sockret i vattnet tills det löst sig.

♥ Låt det kallna och blanda sedan i resten och glöm inte att smaka av!

Ja maten är det enda vettiga som jag gjort idag men nu ska jag tvätta av mig frityrlukten och åka till Fränsta på sång. Man blir ju pigg av sång nästan jämt så det hoppas jag på nu!

3 Kommentarer

 1. Gud sa smaksigt det ser ut att vara och med algfars…haftigt! Jag har precis ocksa gjort varrullar, fast vegetariska, jatte goda:)
  Maste prova dina ocksa!
  Ha en trevlig Sondagskvall,
  Nena

 2. Vårrullar är ju så gott. Din fyllning lät spännande och god!

 3. Har aldrig testat att göra vårrullar,men det är ju så gott. Jag borde verkligen prova för sonen är dessutom tokig i vårrullar.
  Jag hade inte tackat nej till din stekta salta sill heller 🙂

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*