Segkakor i massor!

När vi bakade saffransbröd häromda`n berättade Frida att hon skulle baka 20 plåtar segkakor till sitt fotbollslag så vi tog och gjorde det på en gång också. Tur att grannarna hade både jäst och rågsikt! Det var många år sedan jag gjorde segisar så det var riktigt roligt (ok efter 3 liter så var vi båda rätt nöjda). Frida var kanonduktig att kavla och jag skötte gräddningen, en fantastiskt bra arbetsfördelning eftersom jag och kaveln har stoooora kontaktproblem!

SEGKAKOR 8 stora kakor
50 g smör
50 g jäst
1 liter mjölk
1 dl sirap
1 msk salt
7,5 dl rågsikt
ca 1 kg vetemjöl
1 tsk hjorthornsalt

1. Smält smör och tippa i mjölken och värm till 37°.

2. Smula jästen och rör ut den med lite av degspadet.

3. Tippa i all vätska, sirap, salt, rågsikt och det mesta av mjölet.

4. Kör i assistent eller med elvisp tills degen är slät och inte allt för bastant.

5. Låt den jäsa under duk i ca 30 minuter.

6. Tippa ut degen på bakbordet och strö över hjorthornsaltet och knåda in det.

7. Dela degen i 8 bitar och låt de jäsa ytterligare 30 minuter.

8. Kavla ut varje bulle på bakplåtspapper med kruskavel, nagga noga och grädda på het plåt i 275- 300° i några minuter bara tills kakorna är ljusbruna.

12 Kommentarer

  1. De här ser så goda ut!

  2. Segkakor har jag aldrig hört talas om, men de låter goda!

  3. Tycker de ser supergoda ut! Måste nog prova!

  4. Åh det här ska jag prova! Vad är det för sirap du använder?

  5. Suveränt recept!! Äntligen har jag lyckats baka goda segkakor jag också!

  6. Jättegoda och lättarbetad deg. Jag tillsatte malda brödkryddor för mera smak. Familjen gav hösta betyg. Tack för ett bra recept

  7. Ann—Christin

    Äntligen kan jag också baka segkakor! Jippi😊
    Tackar så mycket för ett bra recept.
    Ha det gott!

  8. Supergoda segkakor, tack för receptet och god jul👌

Lämna ett svar till Karin Walker Ångra

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*