Kryddiga köttfärsspett

Jag har grejat i köket några timmar idag och har ingen längtan ut i kylan alls. Det är brännbollsturnering i Ånge idag men någon längtan dit har jag inte, funkar kanon att heja hemifrån! Långkalsonger, mössa och varma jackor åkte på innan ungdomarna drog iväg.
De här spetten ska hamna på en kompis studentbuffé framöver men tills dess ligger de i frysen, praktiskt eller hur? Såser och röror går ju sen att göra några dagar innan också. Nej nu ska jag fundera om det blir dans i Nedansjö ikväll eller soffan…..har ju kommit av mig i dansandet liksom.

KÖTTFÄRSSPETT

1 kg köttfärs, älg nöt eller blandfärs
2 ägg
1/2 dl grädde
3/4 dl kraftig buljong eller vatten+1 buljongtärning
2 msk tomatpuré
2 tsk sambal
1 msk persillade
1 msk spiskummin
1-2 tsk stark paprikakrydda
2 klyftor riven vitlök
2 msk hackad persilja och mynta
1 tsk salt
peppar

1. Rör ihop vätska och kryddor i en bunke och låt det gojsa till sig 10 minuter eller så.

2. Blanda sedan i färsen och rör tills allt är blandat.

3. Smaka av färsen (åhhh vad gott det är!) eller provstek en klick och krydda mer om du vill ha mera fart!

4. Forma smeten till bollar och sedan till avlånga järpar.

5. Bryn runt om i stekpanna och låt de sedan gå klart i ugnen i 150° tills de är genomstekta men kör de inte för länge!

Vad passar då till spetten?

Mangosalsa är helt underbart eller……..

tabbouleh eller……..

en enkel greksallad

Hummus och Tzatsiki

MUHAMARRA, paprikaröra

6 röda paprikor
2 lökar
3-4 klyftor vitlök
1 dl olja
1 dl valnötter
1-2 tsk sambal
salt

1. Dela paprikor, lök och vitlök i bitar och lägg på plåt med bakplåtspapper.

2. Ringla över oljan och rosta allt i ugnen på 225° tills grönsakerna fått färg.

3. Hacka under tiden nötterna fint i matberedaren.

4. Låt grönsakerna svalna lite och mixa sedan allt i en matberedare.

5. Smaka av med sambal och salt och blanda sist i nötterna.

FETA OCH OLIVRÖRA

3 dl turkisk yoghurt
150 g fetaost
1 näve goda oliver utan kärnor
några blad basilika eller en nypa torkad
salt och peppar
ev lite honung

1. Riv osten och finhacka oliverna.

2. Blanda ihop allt med yoghurten och smaka av med kryddor.

 

En enkel yoghurtsås med vitlök och mynta passar också perfekt, typ Labneh och såklart pitabröd!

3 Kommentarer

  1. Spett i olika variationer är toppen som buffémat, lättätet och gott! Och vilka goda röror! Muhamarra har jag aldrig stött på förut, men verkar värt att prova.

  2. Mmm, det var ju ett bra gäng med smaskiga tillbehör du hade här..:) INte kollat in det förr

  3. Mmm vilka kryddiga och goda köttfärsspett och massor med gott till. Allt helt i min smak. 🙂

Lämna ett svar till Jenny Ångra

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*