Torsk med rotsaker, musslor och vitvinssås

 
 
 
Testa det här även om du inte gillar musslor, ta räkor eller kräftstjärtar istället för det blev grymt gott!
 
 
TORSK, allt i en form 3-4 port
400g torsk, lax eller den fisk du har
1 burk konserverade musslor eller 150g skalade räkor
4-5 potatisar
2-3 morötter
1 fänkål
olja eller smör till stekning
salt och peppar
 
ÖRTSMÖR
75-100g mjukt smör
1 klyfta vitlök
2 msk hackade örter av något slag t. ex timjan, rosmarin och “fänkålsdillen” / 2 tsk torkade
1/2 citron, skal och saft
1 nypa salt
 
Sätt ugnen på 175 grader!
 
 
1. Skiva potatisar och morötter tunt och råstek några minuter tills de fått färg.
 
2. Ta bort rotstocken på fänkålen, skiva den och låt den också fräsa med i pannan, krydda.
 
3. Lägg grönsakerna i en ugnsform (tippa i buljongen från musslorna) och kör de tills de nästan är klara.
 
4. Dela fisken i bitar, salta och peppra och lägg dem på grönsakerna.
 
5. Vispa ihop kryddsmöret och lägg en klick på varje fiskbit.
 
6. In i ugnen med formen, lägg dit musslor/räkor efter 5 minuter och kör rätten i ugnen tills fisken är klar och skaldjuren varma ( 8 minuter tog det för min firre).
 
 
 
 
Det blev en “slarvvariant” av vitvinssås till det här, utan lökfräs och reduktion men den blev riktigt god ändå. Såklart kan man klippa ner något grönt däri om man vill men du får inte glömma örtsmöret i botten på fiskformen….tillsammans med vinsåsen mmmmmums!
 
 
 
VITVINSSÅS
3 dl grädde
1 dl vitt vin
1 fiskbuljongtärning
nymald vitpeppar
 
Jag kokade ihop såsen i en kvart ungefär tills den blev lite “simmig” men red av såsen om du vill ha den tjockare.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2 Kommentarer

  1. Oh, den verkar jättegod! Precis vad jag behöver nu, så den kommer jag att testa!

  2. Men så otroligt gott det där såg ut. Det där måste jag testa Karin!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*