“Drunken pasta” med bacon och västerbottenost

 
En tjej på jobbet som varit i Rom triggade igång mig rejält häromdagen då hon berättade om en fantastiskt god pastarätt med getost och pancetta och där pastan blivit kokt i vin. Tror ni jag kastade mig ut på nätet direkt när jag kom hem eller? Japp ibland är jag snabb! Där fanns massor av recept med rött vin men jag blev inte så sugen när jag såg bilderna, jag hittade ett med vitt vin som jag nästan följde (det är stort det!). I brist på getost och pancetta så tog jag bacon, västerbottenost,  lite tomater och timjan.
Mumsigt tyckte vi och tack Lisa för tipset!
 
DRUNKEN PASTA 3 port
225 g okokt pasta, ungefär då
2 klyftor vitlök
färsk chili eller en nypa torkade flakes
1 msk olivolja
4 dl vitt vin
2 dl grädde
2 dl riven lagrad ost, Västerbotten, präst eller liknande
kokvatten från pastan
1 paket bacon
6-8 körsbärstomater i klyftor
salt och nymalen svartpeppar
 
 
1. Stek baconet, lägg det åt sidan och koka pastan i rejält saltat vatten.
 
2. Fräs den skivade vitlöken och chilin i baconfettet +oljan.
 
3. Slå på vinet i stekpannan och låt det koka ner till hälften.
 
4. Lägg ner pastan i vinet och låt den koka några minuter, späd med 1-2 dl av kokvattnet från pastan.
 
5. Tippa i grädde och låt pastan puttra på tills den nästan är klar,
 
6. Blanda sist ner baconbitarna, tomaterna och osten när pastan är så mjuk som du vill ha den (späd med mera kokvatten om det är för tjockt)
 
7. Smaka av med timjan, salt och nymalen svartpeppar och servera på direkten!

En kommentar

  1. Låter hur gott som helst ju, det här ska jag prova imorn!! Tror du det funkar med rött vin i brist på vitt? Hoppas allt är fint med dig, men det låter ju så efter en sån middag! 🙂

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*