Södrastations köttgryta

 
 
 
 
 
När jag såg det här receptet hos Landleyskök så hajade jag till av mixen sambal, senap och lingonsylt och mina smaklökar drog liksom ihop sig en gnutta men håll i er vad gott det blev!
Kanske den godaste gryta jag gjort och då är ändå min Älggryta med svamp och lök sjukt god!
Jag försökte nu följa Madeleines recept (nu vill jag ha applåder och visslingar) bortsett från att jag tillsatte mera vätska och förputtrade köttet en stund, vi är ju en “såsig” familj liksom.
Så min uppmaning är alltså GÖR DEN!
 
 
SÖDRASTATIONS KÖTTGRYTA
1 stor burk hela champinjoner
3 vitlöksklyftor
1 paket bacon, jag tog 150g rökt sidfläsk
250g kryddig korv, ex Merguez
1 kg nötstek/fransyska, älggrytbitar hade jag
250g steklök
4 morötter
4 stänger stjälkselleri
4 dl porter
5 dl vatten
1 msk skånsk senap
1 msk äppelcidervinäger
2 tsk sambal oelek
3 msk lingonsylt
3 dl vispgrädde
2 msk ljus redning
salt, peppar, oregano, timjan
hackad persilja
smör eller rapsolja
 
 
1.Hetta upp smör i en stor gryta och bryn köttet rejält, krydda,  låt den hackade vitlöken gå med på slutet och tillsätt sedan 5dl vatten och porter.
 
 
2. Låt nu grytan puttra i ca 45 min-1 timme (späd med vatten om det behövs) och lägg sedan i morötter och selleri i bitar och låt detta puttra på i ytterligare ca 30 minuter.
 
 
3. Fräs under tiden champinjonerna, bacon/sidfläsk, lammkorv och löken så att det får färg i en stekpanna och lägg sedan över det i grytan.

4. Rör ner senap, äppelcidervinäger, sambal oelek, lingonsylt, örtkryddor och grädde och och låt det koka ihop under lock tills köttet känns mört (30-60 min)

 

5. Red av grytan och späd ev om du vill ha mera sås smaka ev av med mera salt, peppar, örter, vinäger, senap och lingonsylt, kan behövas eftersom jag har tagit mera vätska än i orginalreceptet.

 

6. Hacka sist rejält med persilja och strö i grytan och servera med kokt potatis.

 

5 Kommentarer

  1. Där har vi ju den där grytan som vi såg på ditt Instagram, den såg verkligen så där härligt krämigt god ut. Kul med skånsk senap i, det är har vi nog aldrig haft i en gryta förr. Och med samba och lingon, nope det var nåt nytt det. Men vi är absolut med på noterna, visslar och applåderar gör vi också, och sparar receptet!

    Kramar till dej

  2. Hej Karin!
    Hittade ditt recept på Södrastations köttgryta när jag letade grytrecept till kommande helgs födelsedagsmiddag med vänner. Kan du rekommendera ett vin till? Någon passande grönsakssallad?

    • Karin Walker

      Hej Stina! Förlåt att det blev ett sent svar här nu har du nog redan haft middagen. Zinfandelvinerna gillar jag. Grönsaker till så kan det passsa med en enkel grönsallad, olika blad/skott, lite färska örter, ringla över en olivolja med citron och lite flingsalt bara!

  3. Låter fantastiskt gott!! Hur många portioner skulle du säga att detta är?

    • Hej Maria! Förlåt för extremt sent svar, hoppas att du lagat grytan ändå.
      Jag gissar att den räcker till 8 personer 🙂
      Kram Karin

Lämna ett svar till Stina Ångra

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*