Mammas stekpannebröd till julbordet!

 
 
 
Här blev det ett oplanerat bak idag. Planen var att åka till Tänndalen och åka skidor men efter gårdagens kaos efter vägarna så hoppade vi över det. (lite snopet för det var liksom packat och klart med allt och jag längtade såå till backarna). Vissa (typ jag) tog sig inte till jobbet ens utan halkade runt med bilen 500meter från hemmet, fick hjälp hem av mannen, på`t igen men det var bara att ge upp vända hemåt och vara nöjd att man inte hamnade i diket!
 
Det här brödet brukar alltid mamma baka till jul och ge mig lite men i år blir det tvärtom, paybacktime nu precis som det ska vara!
Jag gjorde dubbel sats och gräddade med två pannor och då gick det undan, får väl jobba lite på det där att kavla tunt men de blir hur som helst grymt goda.
 
 
 
 
STEKPANNEBRÖD 10-12 kakor
50 g smör
5 dl mjölk
1/4 paket jäst (12g)
1/2 tsk salt
1/2 dl socker
2 msk sirap
1/2 tsk hjorthornsalt
1,5 dl grahamsmjöl
2 dl rågsikt
7 dl vetemjöl ca, mamma hälsar ju lösare deg desto godare!
 
 

1. Smält smör och tippa i mjölken, värm till 37 grader.

2. Smula jästen i en bunke, tippa i lite av  degspadet och rör tills det blandats.

 

3. Tillsätt, salt, socker, sirap och mjölet blandat med hjorthornssaltet i degspadet och arbeta ihop allt till en ganska lös deg.

 

4. Låt den jäsa under duk i 40 minuter.

5. Dela degen i 10-12 bitar, kavla de tunt med kruskavel och grädda i torr panna tills de “bubblar” till och fått färg ca 2 minuter på varje sida.

Det behövs såklart mjöl till utbaket eftersom degen är lite lös!

 

 

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*