4 enkla och smarriga julsillar!

 

 
Jag älskar sill och har man tid ork och lust så är det roligt och lite extra gott att lägga in sin egen. Det är gott med köpesill också så jag gör både och, lite eget och lite köpt. Jag brukar köpa en stor hink med saltsill som man då måste vattna ur över natten innan man lägger in den, och oftast blir det några fileér över som man kan steka efter jul med kokt potatis och löksås. Hur gott är inte det? Känns som det kanske blir en stekt sill före jul också 😉
 
Det här är en fräsch favorit som jag bara måste göra varje jul!
 
 
CITRONSILL
5 urvattnade sillfileer eller i burk 5-minuters sill
1-2 rödlökar
1 dm purjolök
1,5 dl citronsaft
skal från 2 citroner
1,5 dl socker
3 dl vatten
3 lagerblad
5 nejlikor

1. Koka upp vatten,socker,kryddor, citronsaft och skal och låt lagen kallna.

2. Varva sill och lök i en burk och slå lagen över.
3. Låt sillen få dra i kylen några dagar så blir den godast.

 
 
Ja jag vet att jag tjatar om den här tomatsillen men den är så himla god så bara gör den!
 
 
 
 
Jag lover att byta bild här sen när det blivit en fin lag av kryddblandningen runt sillen 😉
 
 
Här kommer nya bilden på Dillpestosill och Brantevikssill!
 
 
 
 
 
 
 
 
BRANTEVIKSSILL
 
Den här sillen har jag hört så mycket om och kände att den vill jag testa. När jag kollat på receptet och pratat med mamma så berättar hon att det är väldigt likt min mormors recept på kryddströmming som hon ofta gjorde när hon levde. Nu är orginalreceptet gjort på färsk sill men eftersom jag köpt en hink med saltsillfileér så fick det bli ett av de enklare recept som fins på nätet.
Här hos Mårtenssons finns orginalreceptet på den skånska Brantevikssillen och massor och då menar jag massor av sillrecept!
 


SNABBINLAGD BRANTEVIKSSILL  (recept från Gävle Dagblad)
 

1 burk 5-minuterssill alt. 400 g inlagd löksill

Till smaksättning:

2 dl strösocker

1 msk salt

1 dl hackad gul lök

1 dl hackad rödlök

1/2 dl hackad dill

1/2 dl hackad gräslök

1 msk krossad kryddpeppar

1 msk krossad vitpeppar

1 msk citronpeppar

1. Lägg sillen i en sil och låt lagen rinna av (plocka bort eventuell lök från löksillen)

 

2. Skala och hacka gul lök och rödlök ganska fint.

 

3. Hacka dillen och gräslöken fint, krossa krydd- och vitpepparkorn i mortel och blanda lökhack med dill, gräslök och all peppar. Rör i salt och socker.

 

4. Skär sillen i bitar och varva sill med lök- och kryddblandning i en glasburk, avsluta med kryddblandning.

 

5. Ställ burken svalt i 2 dygn, det ska inte vara någon lag med i burken för kryddorna kommer att bilda spad under lagringen.

 

 

 

DILLPESTOSILL ska bli min fjärde sill men den vill jag vänta några dagar att göra! Den verkar supergod tycker jag.

 

 

Ha nu en underbar och riktigt GOD JUL mina vänner och ta hand om varandra!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*