Jag hörde att det var “Tomatsåsens dag” idag och det passade fint att fira den eftersom jag gjorde tokmycket tomatsås igår när vi gjorde pizza till middag. En tomatsås håller många dagar i kylen eller frys in, perfekt att hitta igen och bara vända ner i nykokt pasta, på med riven ost som är lagrad och toppa med skinka eller salami av något slag. Ja det var den middagen vi åt idag, klart på ett litet kick liksom!
Den godaste tomatsåsen blir det på passerade tomater, gärna Änglamarks eller Mutti om ni frågar mig.Jag hade ett gäng mjuka söta småtomater som också fick följa med i såsen.
Vi gjorde vegetariska pizzor med champinjoner, lök, paprika och oliver och de som ville ha kött toppade med skinka när pizzan var gräddad, fiffigt för då passade det alla.
Har du gott om tid så blir det en fantastisk god tomatsås om man först fräser finhackad morot, lök och selleri och sedan går i med tomaterna och låter det puttra länge!
ENKLASTE TOMATSÅSEN
Gör gärna dubbel sats;-)
- 500g passerade tomater
- 1 liten gul lök
- 2 klyftor vitlök
- 1/2 msk socker
- (en skvimp balsamvinäger typ 1/2-1 msk om du gillar syra i tomatsåsen)
- 2 msk olivolja
- 1 dl hackade färska örter/ 1/2-1 msk torkade örter gärna en mix av flera t.ex timjan, oregano, basilika
- salt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
- Hacka lök och vitlök fint och låt den bli mjuk några minuter i oljan utan att ta färg.
- Låt örterna och sockret fräsa med och tippa sedan i tomaterna.
- Låt såsen puttra ihop i minst 20 minuter, gärna längre och smaka av med salt och nymalen svartpeppar, späd med vatten om den är för tjock.
Pizzadegreceptet hittade jag hos Mårtenssons
LÅNGJÄST PIZZADEG
- 15-20 g jäst
- 6 dl kallt vatten
- 1 msk salt
- vetemjöl till en halvfast men lite kladdig deg
Gör så här:
- Rör ut jästen i lite av vattnet och rör sedan ihop resten av vattnet, salt och mjöl.
- Låt degen jäsa kallt i 12-24 timmar.
- Forma stora pizzor på bakplåtspapper, på med tomatsås och den fyllning du gillar och lägg sedan pizzan på en riktigt het plåt.
- Fort in i ugnen och grädda på hög värme (250 grader), tills pizzan har fin färg.
PIZZASALLAD
Det blir extra gott med ättika i salladen istället för vinäger så testa om du inte redan gjort det, eller ta hälften av varje. Låt den stå och “dra” länge så den saftar till sig riktigt.
- 7hg fint strimlad vitkål
- 1 dl neutral olja
- 2 msk ättikssprit (24%)
- 1-2 tsk socker
- rejält med salt och nymalen svartpeppar
- kokande vatten
Gör så här:
- Lägg den strimlade kålen i en bunke och slå över kokande vatten så det täcker, sila bort efter 1 minut.
- Blanda ihop olja, ättika, salt och socker och häll över kålen.
- Låt nu salladen stå kallt och dra, gärna i många timmar.
- Smaka av med kryddor och om du vill ha mera syra.
Här får du flera goda tips med tomatsås!
Tomatsoppan är ju nästan klar om du har en färdig tomatsås, späd med buljong bara och kasta i lite pasta eller grönsaker som du gillar!
Älskade köttfärsås, hur gott är inte det?!
Såklart tippar du i tomatsåsen i den stekta färsen bara och låter det puttra ihop.