Köttfärsgratäng med zucchini

zucchinigratängzucchinigratäng zucchinigratäng1

Hej påèr i stormen! Här utanför har tomatplantor och stolsdynor virvlat runt och nu känns det som höst tycker jag. Tomatodling tror jag att jag hoppar över nästa år för de har inte ens börjat mogna än, gurkor blir det väl några och rödbetorna växer bra men det är bara örtkryddorna man kan lita på;-) har lagt ett gäng på tork på gamla myggfönster.

Ja en och annan zucchini kommer det väl i landet och en stor hamnade i en gratäng och det blev riktigt gott, såklart kan man koka lite potatis att ha till om man vill men vi åt den bara med en krispig sallad till!

 

Ingredienser 4port

  • 300g köttfärs
  • 600 g zucchini
  • 1 stor skivad gul lök
  • 1stor hackad klyfta vitlök
  • 3 dl grädde
  • 3/4 dl tomatpuré
  • 1/2-1 dl hackade örter eller 1,5 msk torkade t.ex timjan, oregano, basilika…
  • 1,5 msk japansk soya
  •  2-3 dl riven ost med smak
  • nymalen svartpeppar och salt
  • olja att steka i

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader!

  1. Skiva zucchinin i 1/2-1cm tjocka skivor och stek dem hett och snabbt i olja, salta och peppra.
  2. Låt lök och vitlök fräsa med och bli lite mjuk på slutet.
  3. Bryn köttfärsen och krydda den rejält.
  4. Varva zucchini, lök, köttfärs, örtkryddor och ost i en ugnsform, avsluta med zucchini och ost.
  5. Vispa hastigt ihop grädde, tomatpuré och soya och häll det i ugnsformen.
  6. Gratinera i ca 25 minuter tills gratängen bubblat ihop och fått färg på toppen.
  7. Servera med sallad och ett gott bröd!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*