Cannelloni med älgfärs toppad med svamp, ruccola och nötter

lasagne

 

Hej mina vänner! Här får ni ett gott recept från Lantliv Mat och Vin som Anna och jag testade i fredags. Målet var att följa receptet exakt och det gick väl sådär 😉 Ni vet väl hur det är när man inte har det ena och det flyger till av det andra och det finns små slattar av ditten och datten. Hur som helst så har jag skrivit av receptet från tidningen och struntat i våra egna hyss. Eftersom vi bara hade torkade lasagneplattor så blev det ingen rullning av plattorna utan det fick bli som en vanlig lasagne. Hade jag vetat i förväg att en nötallergisk vän tittade in på kvällen så hade jag såklart hoppat över nötterna!

En härlig hösthelg har jag haft med familj och vänner, party på lördagkväll med god mat och en skön söndag hemma med stök ute och i växthuset. Det känns som att batterierna är laddade inför veckan 🙂

 

 

CANNELLONI

  • 500g färska lasagneplattor
  • 400g älg eller hjortfärs
  •  80g pancetta eller bacon
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 morot
  • 1 palsternacka
  • 400g passerade tomater
  • 2 dl rött vin
  • 1 msk viltfond
  • 2 kvistar färsk rosmarin (inte jättestora tycker jag, det blir mycket smak)
  • 2 repade kvistar timjan
  • smör till stekning
  • salt och nymalen svartpeppar

 

BECHAMELSÅS

  • 3 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • salt

 

TOPPING

  • 5 dl torkad svamp eller i liter färsk
  • 125 gram ost lagrad hårdost eller ädelost typ saint agur
  • 3 msk rostade hasselnötter (jag tog nog lite mera 😉
  • färsk basilika, persilja eller ruccola

 

 

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 200grader.
  2. Finhacka lök och vitlök, tärna morot och palsternacka.
  3. Fräs löken mjuk, tillsätt sedan grönsakerna och bacon och låt allt fräsa några minuter.
  4. Tillsätt färsen och låt den steka med.
  5. Tippa i tomater, fond, vin och kryddor och låt allt sjuda i ca 25 minuter.
  6. Späd ev med vatten om den blir för tjock och smaka av med kryddor.
  7. Smält smöret i en kastrull till bechamelsåsen, rör i mjölet och därefter mjölk och grädde.
  8. Låt såsen koka i några minuter under vispning tills den tjocknar, salta.
  9. Bred ut lasagneplattorna och fördela färsen på dem.
  10. Rulla ihop och lägg i en ugnsform.
  11. Häll över bechamelsåsen, fördela ost över och grädda i ugnen i ca 30 minuter tills cannelonin är mjuk och fått lite färg.
  12. Blötlägg svampen/rensa den färska (krama ur vätskan ur den blötlagda) , stek i smör tills den är krispig, salta.
  13. När lasagnen är klar toppa med svamp, något grönt och de rostade nötterna!

 

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*