Vet du någon som inte gillar spagetti och köttfärssås? Nä inte jag heller, jag är barnsligt förtjust i det och kommer heller aldrig att tröttna på rätten, ibland blir det en “bråttomvariant” som är klar lika fort som pastan och ibland har man mera tid och det blir en “långputtrande” sås och båda är goda på sitt sätt. Hoppa dock inte över rotsellerin för den ger en mumsig smak och fyllighet tycker jag!
Ingredienser
- 500g köttfärs
- 1 paket bacon/rökt sidfläsk
- 1 stor gul lök
- 1 stor morot
- en bit rotselleri, ca 100g
- 2 klyftor vitlök
- 250g passerade tomater/ 1/2 dl tomatpuré
- 1,5 dl rödvin
- 3 dl kraftig buljong
- salt, nymalen svartpeppar
- 2 tsk torkade eller färska örter t.ex timjan, basilika eller oregano
- 2 msk olivolja
Gör så här.
- Dela baconet/fläsket i bitar.
- Hacka lök, morot och selleri i små bitar, finhacka vitlöken.
- Stek baconet/fläsket och låt sedan alla grönsakerna fräsa med, lägg åt sidan.
- Bryn köttfärsen, krydda och blanda sedan i grönsaksfräset.
- Tippa i tomater/tomatpuré, vin, buljong och torkad örtkrydda.
- Låt allt puttra på länge minst 30 minuter och gärna en dryg timme, späd under tiden om det blir tjockt.
- Smaka av med mera kryddor och servera med pasta och parmesan såklart!