Gott litet plock som tillsammans med en god skinka eller salami, baguettbit eller crostini blir väldigt mumsigt!
Semitorkade körsbärstomater
- 500 g körsbärstomater
- 2 msk raps eller olivolja
- 2 klyftor hackad vitlök
- 1 msk flytande honung
- 1 msk pressad citron
- timjan torkad eller färsk
- salt
Gör så här:
- Dela tomaterna på mitten och lägg dem på en plåt med plåtpapper.
- Droppa över olja, honung och citron, strö över vitlök och salt.
- Kör i ugnen på 150 grader i ca 1,5 timme.
- Strö över timjan och låt tomaterna svalna.
Vitlöksfrästa champinjoner
- 500g färska champinjoner
- smör och rapsolja
- 1/2-1 dl hackad persilja
- 2-3 klyftor hackad vitlök
- salt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
- Dela svampen på mitten eller i kvartar om de är stora.
- Stek dom i en panna rejält med olja och smör tills de fått färg.
- Låt vitlöken fräsa med på slutet, salta, peppra och strö över persilja.
Pesto
- 5 dl basilikablad
- 1-2 klyftor riven vitlök
- 2 msk rostade pinjenötter/pumpakärnor, tog lite av varje
- 1 dl kallpressad rapsolja eller en mild olivolja
- 1 dl riven parmesan eller någon annan stark ost
- en gnutta citron eller några droppar vinäger
- salt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
- Mixa ihop allt utom osten, rör ned osten och smaka av med citron och kryddor.