Risotto med rökt sidfläsk och svamp

RISOTTO MED SIDFLÄSK

Jag har sagt det förut och säger det igen, risotto blir godare och godare för varje gång jag äter det! Första gången minns jag bara att det smakade som en konstig risgrynsgröt och saknade kanelen, ja inte riktigt då men nästan 😉 om man förbereder de få ingredienserna innan, dukar och gör fint så är det bara att lugnt stå vid spisen och röra…..späda med buljong…och röra och späda…

Ha en trevlig helg mina vänner!

INGREDIENSER 4 port

  • 4 dl risottoris, arborio eller avorioris
  • 2 scharlottenlökar
  • 1 stor klyfta vitlök
  • 12-14 dl buljong, grönsak, svamp eller höns
  • 1,5 dl vitt vin
  • 1/2-1 citron, saften av den
  • 2-3 hg rökt sidfläsk /karré eller bacon
  • 5 dl torkade trattkantareller eller 1 liter färsk svamp som du gillar
  • 50 g smör
  • 2 dl riven parmesan
  • 3 msk olivolja
  • nymalen svartpeppar och ev. salt

 

Gör så här:

  1. Koka upp buljongen. Hacka lök och vitlök, fräs löken mjuk i olivolja och låt sedan riset svänga runt någon minut.
  2. Tippa i vinet och låt det koka bort, tillsätt sedan buljongen lite i taget under hela koktiden, rör om ofta och sjud på svag värme i ca 20-25 minuter.
  3. Stek svampen och fläsket krispigt i en stekpanna.
  4. När riset är mjukt men har en liten kärna är risotton klar, lägg i smöret och hälften av svampen, låt det puttra ihop och smaka sen av med citronsaft, det mesta av osten salt och peppar.
  5. Risotton ska vara lös och krämig när du serverar den (tänk en lös risgrynsgröt),späd med vatten eller buljong om det behövs, strö över stekt fläsk, svamp, lite riven ost på toppen, hackad persilja och servera direkt!

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*