Rödbetsmacka med chevre´creme och friterade lökringar

rödbetsmacka1 rödbetsmacka2

Här får ni en god macka som vi åt till lunch idag, fick inspiration till den i ett mail från Ica kuriren. De hade 5 recept och eftersom de var enkla och innehöll rödbetor och getost som jag hade hemma så valde jag ett av dom. Jag brukar rosta valnötter till betor och chevré men eftersom mannen gillar lökringar så tänkte jag vara extra lördagssnäll 😉 Lite kletigt och matosigt blir det ju men ska man inte laga till många så är det ju lugnt. Eftersom jag var hungrig så rostade jag en varsin macka också.

 

INGREDIENSER 2 port

  • 200 g kokta rödbetor
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 msk rapsolja + flingsalt
  • 1/2 msk flytande honung
  • 2 skivor bröd att rosta, råglevain gillar jag
  • 1 dl creme fraiche
  • 50 g chevréost eller ngn annan ost du gillar
  • några salladsblad, gärna ruccola
  • färsk basilika eller timjan
  • salt och nymalen svartpeppar
  • balsamvinäger att droppa över

LÖKRINGAR

  • 1 stor rödlök
  • 1/2 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1 dl panko , grovt ströbröd
  • olja till frityrkastrullen
  • salt

Gör så här:

  1. Dela rödbetorna i klyftor, lägg dom i en bunke och vänd runt dom i balsamvinäger, olja, honung och salt.
  2. Skär osten i småbitar och mixa den med cremefraiche med en stavmixer eller liknande, salta och peppra.
  3. Skala och skär löken i 1/2 cm stora skivor och ta isär till ringar.
  4. Lägg mjölet i en påse och skaka runt lökringarna där i.
  5. Vispa ägget i en skål och lägg pankon i en annan skål.
  6. Skaka av mjölet från ringarna och vänd runt dom i äggvispet och sedan i pankon.
  7. Hetta upp olja i en kastrull (jag tog en liten och friterade löken i två omgångar).
  8. Fritera lökringarna tills de är gyllenbruna, lägg på ett hushållspapper och salta.
  9. Rosta brödet och lägg nu på sallad, rödbetor, ostcreme, lökringar och basilika eller timjan.
  10. Droppa gärna över en god balsamvinäger, flingsalt och peppar.
  11. Servera direkt!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*