Jag hade några kompisar på mat i helgen och gjorde det enkelt för mig, salladerna här, chark (salami och lufttorkad skinka), pesto och bröd åt vi först och sen en risotto. Till efterrätt åt vi en hallonkaka som jag hittade i frysen.Alltså man måste försöka att muntra upp sig nu när allt känns så hemskt och ingen vet vad som ska hända runt omkring oss. Äta är ju något man blir glad av och vi kan ju heller inte isolera oss trots att man såklart ska följa alla råd som ges.
Godaste, godaste salsan fast här hade jag ingen koriander och eftersom jag är korianderälskare så fattades den! Det hade ju varit snyggt med något grönt det ser man ju ….typ basilika, ruccola, persilja ja ni vet ju själva vad som är grönt 😉 Jag ringlade över en jättegod rapsolja med timjansmak från Gunnarshögs gård så timjansmaken den fanns där.
Mangosalsa
- 1 mango
- 1 ask körsbärstomater
- 1 liten finhackad rödlök
- 1 msk rapsolja
- 1/2 msk vinäger
- salt och nymalen svartpeppar
- något grönt som du gillar t.ex koriander, persilja, basilika eller ruccola
- chili av ngt slag om man vill ha lite hetta
Det ska ju vara krispiga brödkrutonger i den här salladen men jag hade nygräddat bröd vid sidan om istället. Lovar att det blir grymt gott om du steker brödbitar krispiga i olja. Det finns ju många olika varianter på den här Toscanska salladen och Paolos ska jag absolut testa. Jag gillar den här enkla varianten och har du bara tomater och brödkrutonger så blir det också gott, det är den syrliga dressingen med vitlök som gör rätten. Sen är det visst “olagligt” att ha ost i en panzanella enligt Italienarna men jag struntar i det ja`:-))
Panzanellasallad utan bröd
- 300 g söta tomater
- 1 gul paprika
- 1 liten zucchini
- 1 liten romansallad eller liknande
- 1 dl grovt riven parmesan
Dressing:
- 1/2 dl rapsolja
- saften av 1/2 citron ev. lite mera
- 1 stor klyfta riven vitlök
- salt och nymalen svartpeppar
- Blanda först ihop dressingen och smaka av med mera citron om det behövs för den ska vara syrlig.
- Dela grönsakerna i bitar och lägg snyggt på ett fat.
- Ringla över dressingen precis när salladen ska ätas och strö över grovt riven/hyvlad parmesanost.
I brist på färsk basilika så blev det basilika på tub och ruccola men det blev gott ändå! Jag vill ha lite syra i peston för det gillar jag men det är ju en smaksak det! Nötter av ngt slag brukar det ju vara men har man inga eller om ngn är allergisk så funkar solroskärnor perfekt.
Pesto med ruccola
- 2 msk basilika på tub eller 1/2 kruka färsk basilika
- 2 nävar ruccola
- 1/2 dl solroskärnor
- 1 stor klyfta riven vitlök
- 1-1,5 dl neutral olja
- 2 msk pressad citron
- 1 dl riven ost t.ex parmesan eller annan lagrad hårdost
- salt
- Rosta solroskärnorna i en torr panna, akta så de inte bränns, låt dom svalna.
- Lägg basilika, ruccola, riven vitlök, pressad citron och solroskärnorna i en mixer/stavmixerskål.
- Tippa i hälften av oljan och mixa, tillsätt citronsaft och mixa sedan i det mesta av oljan.
- Smaka av med salt och riven ost.
- Tillsätt det sista av oljan om du tycker att peston är för tjock.
- Ställ den kallt så tjocknar den på sig. Riv i mera ost om den är för tunn!