Brysselkål med Västerbottensost och citron

brysselkål 1 brysselkål 2

Har kanske ni som jag hittat en påse med brysselkål som blivit över eller kanske lite rödkål? Jag älskar kål av alla sorter men har haft lite svårt för beskan i brysselkålen, nu har det gått över kan jag säga och jag gillar även den här kålen! Hoppas att ni alla haft en skön, lugn och annorlunda jul för det har vi haft här i huset. Vi har haft turen att träffa 3 av 4 barn och även vårt lilla barnbarn men hela “tjocka släkten” har vi inte träffat och det känns ju konstigt. Nu håller vi tummarna att detta ger sig så fort som möjligt!!

 

INGREDIENSER

  • 200 g brysselkål ungefär
  • 200 g vitkål eller rödkål ungefär
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • smörklick och olja till stekpannan
  • 1/2-1 msk flytande honung
  • 2 msk pressad citron
  • 3 msk rapsolja/olivolja hälften av varje tog jag
  • 1 dl riven lagrad ost, Västerbotten tog jag
  • salt

Glömde solroskärnorna som jag strödde på kålen i julhelgen, rosta dom om du har tid och gillar lite krisp fast det blev gott utan också!

  • 1 dl solroskärnor
  • 1/2 tsk sambal

Gör så här:

  1. Dela brysselkålen på mitten längs med “stocken”, ta bort yttersta bladen om de är fula.
  2. Strimla vit/rödkålen och hacka vitlöksklyftan.
  3. Fräs först brysselkålen i smör och olja några minuter tills den fått lite färg.
  4. Låt sedan vitkålen svänga runt någon minut och allra sist vitlöken, salta.
  5. Ringla över honungen, vänd runt och lägg upp kålen på ett fat.
  6. Blanda citron, olja och salt, fördela det över kålen.
  7. Rosta solroskärnorna i en torr panna tills de börjar knäppa, tillsätt sambal och lite salt, blanda runt.
  8. Strö över den rivna osten på kålen och sedan de rostade solroskärnorna.
  9. Servera kålen ljummen eller rumstempererad.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*