Jag tänkte laga en Nikaluoktasoppa och det blev ju nästan en sån men jag var sugen på lite tomatsmak i buljongen, här får ni receptet. Förresten så är det kallt ute så laga den här soppan och värm er;-) och med ett gott bröd till blir det en perfekt middag. Det blev rätt mycket soppa så det blev några matlådor i frysen också!
INGREDIENSER
- 500g köttfärs
- 400 g vitkål
- 2 morötter
- 1 liten purjolök
- 3 klyftor vitlök
- 1 dl tomatpuré
- 1,5 l vatten
- 2 hönsbuljongtärningar
- 2 msk kinesisk soja
- 1 msk balsamvinäger
- rapsolja till pannan
- salt och nymalen svart och vitpeppar
- hackad persilja att toppa med
GÖR SÅ HÄR:
- Strimla eller skär vitkål i bitar, skiva morötter och purjo fint och riv vitlöken.
- Fräs alla grönsakerna i olja i en stor kastrull eller gryta, krydda med salt och peppar.
- Stek färsen i en stekpanna med olja, krydda och låt tomatpurén fräsa med på slutet.
- Lägg färsen i grytan med grönsaker, koka ur pannan med vatten + buljong och tippa i det med färs och grönt.
- Tillsätt soja och balsamvinäger och låt nu soppan småkoka tills grönsakerna är lite mjuka men fortfarande har tuggmotstånd.
- Smaka av om du vill ha mera kryddor och späd med mera buljong om soppan är för tjock.