Det har inte varit det bästa svampåret i år men långt ifrån det sämsta heller. Har du inte torkad skogssvamp så kör på färska champinjoner det blir gott det också. Jag hade i de konserverade bara för att jag ville ha lite tuggmotstånd i soppan. Vissa gillar att mixa soppan men jag vill gärna ha små bitar av svampen men jag smular den torkade rejält.
Glöm för allt i världen inte svampbuljongen för den är grymt god!
Det är gott att toppa soppan med bacon eller krutonger men så blev det inte idag.
INGREDIENSER 2 port
- 2 dl torkad smulad svamp eller 250 g färsk svamp
- 1 stor burk hela konserverade champinjoner
- 1 liten gul lök
- 1 stor klyfta vitlök
- 5 dl spadet från champinjonerna + vatten
- 1,5 svampbuljongtärning
- 1/2 msk soja
- 2 dl grädde, valfri sort
- smörklick till pannan
- maizena+vatten
- salt och nymalen vitpeppar
- gräslök eller persilja till garnering
Gör så här:
- Smula svampen rejält och mät upp 2 dl och lägg i vatten alt dela 250 g färsk svamp i små bitar.
- Hacka lök och vitlök fint och dela den konserverade svampen i bitar.
- Krama ur vattnet från svampen och stek den i en kastrull tillsammans med smöret.
- Låt sedan lök, vitlök och champinjoner fräsa med och gärna få lite färg, krydda lätt.
- Tippa i vatten + spad, svampbuljongtärningen och soja, låt allt koka upp.
- Tillsätt grädden och låt nu allt småputtra några minuter.
- Red av med maizena + vatten tills du får en krämig konsistens som du gillar.
- Smaka av om det behövs mera kryddor, servera och garnera med lite grönt.