Tomatsås av färska tomater

Tomatsås1 Tomatsås2

Har man färska tomater som blivit mjuka är det perfekt att göra egen tomatsås men det blir lika gott att använda bra tomater på burk. Jag tycker att det behövs lite tomatpuré om man bara har färska tomater för att det ska bli en riktigt mustig tomatsmak. Muttis tomatprodukter gillar jag men det finns många goda billigare sorter också. Jag fick en hel del tomater i växthuset i år men inte såna mängder att det blev en årsförbrukning på tomatsås som jag hoppats på. Dessutom mognade tomaterna väldigt sent trots att plantorna var på gång tidigt och att det var enbart tidiga sorter jag planterat. De sista jag har kvar blir till sallad imorgon.

Mitt bästa tips är att ha en burk i frysen och “samla” tomater som blivit mjuka, paprikor som skrumpnat och små löksnuttar som börjat gro (självklart inget mögelangrepp). När burken är full är det bara att fräsa ihop, mixa och puttra ihop en tomatsås eller en god tomatsoppa!

Jag gör inte som proffsen och skållar tomaterna och tar bort skal och kärnhus innan, jag mixar rubbet och tycker att det blir helt perfekt och gott! Har du gott om tid får såsen puttra på länge annars räcker det med 10-15 minuter.

Har du färska örter så kör du med det men torkade kryddor ger massor av smak också!

 

 

INGREDIENSER

 • 1 kg färska tomater
 • 2-3 klyftor vitlök
 • 1 tsk torkad oregano
 • 1 tsk torkad timjan
 • 0.5 dl tomatpuré trippelkonc / 1 dl vanlig tomatpuré
 • 1 msk socker
 • 1 msk balsamvinäger/rödvinsvinäger
 • 2 dl vatten
 • 3 msk olivolja
 • salt och nymalen svartpeppar

 

Gör så här:

 1. Skala och skiva vitlöken, dela tomaterna i bitar och ta bort fästet.
 2. Fräs den mjuk i oljan tillsammans med de torkade örterna.
 3. Låt tomatpuré och sockret fräsa med.
 4. Tippa i tomaterna och låt allt fräsa runt.
 5. Tillsätt vatten, vinäger och låt nu tomaterna puttra på svag värme i 10 minuter.
 6. Mixa allt slätt med en stavmixer och låt nu såsen puttra på till lagom konsistens.
 7. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar och om du vill ha mera syra, sötma eller örter.

3 Kommentarer

 1. Helt i min stil, så gör jag oxå men tomaterna var sena i år. Vitlöken däremot var fantastisk!

  • Karin Walker

   Ja g tycker alltid att mina är sena trots att jag sätter tidigt. Vitlöken rensade jag bort 🙂 glömde att jag satt!

 2. Den här matten gav min mage spratt och jag fick rött bajs.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*