“Vitkålspasta” med rökt fläsk och ost

Vitkålscarbonara1 Vitkålscarbonara2

 

Älskar ni Pasta Carbonara så kommer ni att älska den här rätten också, testa vetja! Det underlättar såklart om du gillar vitkål 😉 Jag har fortfarande fin grönkål i landet så ni får stå ut med lite kålrecept ett tag framöver.

Just nu är det tyst och lugnt härhemma, jag är förkyld och har tappat rösten. Försökte konversera med stödtecken…… men mannen tyckte inte att tecknen var lika självklara som jag (använder tecken på jobbet ibland).

Min blogg har legat nere några dagar men nu har jag fått hjälp av bästa Oskar Walker så allt ska fungera nu.

INGREDIENSER 4 port

  • 1/2 normalstort vitkålshuvud eller 1 spetskålshuvud
  • 3-4 hg rökt sidfläsk eller 3 paket bacon
  • 2 klyftor vitlök
  • 150 g färskost, gärna smaksatt med örter
  • 2 dl grädde + 2 äggulor
  • 3 dl riven lagrad ost t.ex Präst eller Parmesan
  • ev. lite av kokvattnet från kålen
  • salt och nymalen svartpeppar
  • något grönt att toppa med t.ex persilja, basilika eller ruccola

Till servering

  • 4 äggulor
  • riven ost

 

Gör så här:

  1. Strimla kålen i cm tjocka skivor.
  2. Skär fläsket i bitar, riv osten och hacka vitlöken.
  3. Stek fläsket krispigt och låt vitlöken svänga med på slutet.
  4. Koka kålen några minuter i saltat vatten, den ska ha lite tuggmotstånd.
  5. Slå av kokvattnet men spara en gnutta.
  6. Rör ned färskosten i den varma kålen och ha plattan på svag värme.
  7. Tippa i grädde, ost och äggulor och blanda runt allt, det får inte koka!
  8. Smaka av med salt och rejält med nymalen peppar, späd med kokvattnet om du vill ha såsen tunnare.
  9. Servera på varma djupa tallrikar, toppa med fläsk, äggula, riven ost och något grönt!

2 Kommentarer

  1. Oj Oj Det här fick min mage att spåra ur jag hade rännskita och spräjade toan brun💩

  2. denna vitkål fick mig att spreja ner skol tavlan med böjs, inte bra recept

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*